1. Home
 2. Magazine
 3. Magazine categorie trouwen
 4. Adviezen voor het opstellen van uw huwelijksbeloftes

Hebben jij en je geliefde afgesproken om op de grote dag jullie geloftes naar elkaar uit te spreken? Dat is heel bijzonder! Door het uitspreken van jullie trouwgeloften, maak je de ceremonie nog persoonlijker. Je spreekt uit wat je met elkaar hebt meegemaakt, wat je voor elkaar voelt en hoe je de toekomst met elkaar ziet. Maar hoe moet je je gelofte schrijven? Waar begin je? Wat beloof je in een gelofte? Hoe lang moeten je trouwgeloftes duren? Wij hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet zodat jij jouw betoverende huwelijksgeloften kan gaan schrijven.

Tip 1: Maak afspraken met elkaar

Jullie hebben met elkaar afgesproken om tijdens de ceremonie jullie trouwbelofte aan elkaar voor te lezen. Naast deze afspraak is er nog meer dat jullie hierover af moeten spreken. Namelijk de lengte van jullie gelofte. Je voelt je toch een beetje lullig als jij na één minuut alles al hebt gezegd, terwijl de trouwbelofte van je partner vijf minuten duurt. Het is gebruikelijk als het uitspreken van je geloftes twee tot vijf minuten duurt.

Tip 2: Begin op tijd

Begin niet op het laatste moment met het schrijven van je trouwgeloften. Zoals je in de blog Checklist bruiloft: wat moet je allemaal regelen? kunt lezen, kun je hier het best twee maanden voor de bruiloft mee beginnen. Als je pas laat voor je trouwgeloften gaat zitten, ga je het afraffelen of krijg je enorm veel stress. In de laatste periode voor de bruiloft moet je je met hele andere dingen bezighouden. Je kunt wel al eerder beginnen met het voorwerk van je trouwbelofte. Let de komende maanden goed op je partner en houd alles bij in de notities op je telefoon. Zegt je partner iets grappigs? Hebben jullie een bijzonder momentje gehad? Heeft je partner iets attents voor je gedaan? Schrijf het op! Je kunt dit allemaal gebruiken bij het schrijven van je trouwgelofte. Wanneer je gaat beginnen met schrijven, komt dit lijstje goed van pas.

Bekijk ons aanbod trouwkaarten

blog-trouwgeloften-2

 

Tip 3: Schrijf op volgorde

Structuur aanbrengen in je gelofte is enorm belangrijk. Natuurlijk kun je in eerste instantie alles opschrijven wat in je opkomt, maar daarna is het van belang om alles op volgorde te zetten. Het wordt een onsamenhangend verhaal als je eerst begint over jullie dates en toekomstplannen en daarna pas vertelt over het moment dat jullie elkaar voor het eerst hebben ontmoet. Het voorlezen van de trouwgelofte is natuurlijk iets tussen jou en je partner, maar het is ook wel fijn als de mensen die erbij zijn jouw mooie woorden kunnen volgen.

Extra tip: Schrijf alles op in een gelofte boekje. Het is bijna onmogelijk om zoiets spannends uit je hoofd te doen. Als jullie allebei je gelofte schrijven in een gelofte boekje, hebben jullie altijd een mooi aandenken wat jullie terug kunnen lezen.

Tip 4: Combineer mooie woorden met humor

Wanneer jij die romantische huwelijksgeloften op papier zet, denk je natuurlijk als eerst aan alle mooie momenten met jouw lieve partner, jouw nummer één, jouw steun en toeverlaat. Het is logisch dat je daarom alleen maar hele lieve, zoetsappige woorden op papier schrijft. Toch is het altijd leuk om in de loop van het verhaal wat humor aan je gevoelige trouwgeloften toe te voegen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je het ongemakkelijk maakt of dat je je partner voor gek zet, maar even benoemen dat je het heerlijk vindt dat je partner soms zo onhandig is, of dat je tijdens de eerste date een grote blunder hebt gemaakt, mag best. In de meeste gevallen zorgen de gelofte voor een emotioneel momentje. Wanneer je wat humor toevoegt aan het verhaal maak je het net iets luchtiger en zorg je voor een momentje met een lach én een traan.

Tip 5: Oefen je tekst hardop

Als je je gelofte hardop uitspreekt, hoor je meteen of alles overkomt zoals jij het bedoelt. Misschien lopen de zinnen toch niet helemaal lekker of heb je woorden opgeschreven die je niet zo goed kunt uitspreken. Pas deze dingen allemaal aan en lees het vervolgens nog een keer hardop voor met een timer ernaast. Het zal tijdens de ceremonie nooit even lang duren als tijdens het oefenen, maar zo heb je wel een indicatie. Klopt dit een beetje met wat je had afgesproken samen? Let er bij het oefenen wel op dat je een moment of plek zoekt waar geen kans is dat je partner komt binnenwandelen. Het moet tenslotte wel een verrassing blijven.

Wat beloof je in een trouwgelofte?

Je spreekt in je trouwgelofte uit wat je elkaar beloofd voor de rest van jullie leven. Dit is heel persoonlijk. Wij hebben daarom ook geen trouwbelofte voorbeeld. Het gaat erom dat je vanuit je hart spreekt. Iedereen beloofd iets anders aan zijn of haar partner. Schrijf altijd zelf een persoonlijke tekst huwelijk en maak het eigen. Jouw huwelijksbelofte moeten namelijk altijd gemeend zijn. Als je iets beloofd moet je het ook waar kunnen maken. Wij hebben misschien geen uitgeschreven trouwbelofte voorbeelden voor je, maar willen je natuurlijk graag een handje helpen. Wat beloof je in een trouwgelofte? Wij hebben wat algemene voorbeelden op een rijtje gezet om je te inspireren.

 • Ik beloof er altijd voor je te zijn, ook als het tegenzit.
 • Ik beloof je altijd lief te hebben.
 • Ik beloof dat ik altijd achter je keuzes zal staan.
 • Ik beloof dat ik altijd voor jou zal blijven vechten.
 • Ik beloof je altijd te respecteren.
 • Ik beloof je altijd met rust te laten als je een ochtendhumeur hebt.
 • Ik beloof dat ik altijd mijn best zal doen om alles van de positieve kant te bekijken.

Wat zeg je in een gelofte?

Misschien vraag je je af welke onderwerpen er nu precies aan bod moeten komen in je geloften en kun je nog wel wat inspiratie gebruiken. Denk eens na over de volgende dingen:

 • Hoe hebben jullie elkaar leren kennen?
 • Wat was jullie leukste date?
 • Wat vind je het leukst aan jouw partner?
 • Waarom passen jullie zo goed bij elkaar?
 • Wat heeft je partner waar jij iets van zou kunnen leren?
 • Welke mooie herinneringen hebben jullie samen al gemaakt?
 • Hoe zie je de toekomst samen?
 • Wat wil jij je partner beloven?

Nu is het tijd om aan de slag te gaan met het schrijven van jouw eigen, persoonlijke trouwgeloften. Je geloften schrijven wordt vast een makkie met deze tips. Laat je hart spreken en meen ieder woord wat je opschrijft. Je zit dan sowieso goed. Succes!

Bekijk ons aanbod trouwen felicitatiekaarten

blog-trouwgeloften-1

Welke kaart ga jij binnenkort sturen?

; ;