1. Home
 2. Magazine
 3. Magazine categorie trouwen
 4. Checklist huwelijk: wat dient er allemaal geregeld te worden?

Gefeliciteerd met jullie verloving! Natuurlijk was je eerst even aan het nagenieten van het bijzondere aanzoek, maar nu gaan de voorbereidingen voor de grote dag echt beginnen. Voor de één is het voorpret, voor de ander een hoop stress. Wat moet je regelen voor een bruiloft? Wij gaan je helpen en zorgen ervoor dat je niets gaat vergeten. Met onze bruiloft checklist wordt jullie bruiloft plannen een feestje!

Checklist bruiloft - 1 jaar voor de bruiloft

Over een jaar gaan jullie trouwen. Het klinkt nog zo ver weg en waarschijnlijk denk je nu: trouwen wat moet ik regelen? Geloof ons, als je er straks eenmaal mee bezig bent, wordt alles duidelijk en wordt een bruiloft organiseren super leuk! 1 jaar voor de bruiloft houden jullie je vooral bezig met de oriëntatie van de bruiloft.

 • Inspiratie
  Zonder ideeën ben je nergens. Maak een Pinterest bord of knip plaatjes uit tijdschriften en maak een moodboard. Check of jullie samen op één lijn zitten. Welke kleuren, foto’s en sfeer vinden jullie mooi?
 • Budget
  Bespreek samen hoeveel geld jullie uit willen geven aan de bruiloft. Kijk hierbij naar wat jullie per maand apart kunnen zetten. Wat is realistisch budget bruiloft? Wat hebben jullie ervoor over? Wat is haalbaar? Misschien kunnen jullie een Excel bestandje maken en alles op een rijtje zetten.
 • Gastenlijst
  Een gastenlijst maken kan best lastig zijn. Helemaal als je te maken hebt met grote families of gescheiden ouders. Maak in deze fase alleen een opzet zodat jullie ongeveer weten hoeveel gasten erbij zullen zijn. De definitieve gastenlijst komt later.
 • Trouwdatum
  Kies een trouwdatum. Is er misschien een speciale datum waarop jullie het ja-woord aan elkaar willen geven? Willen jullie in de zomer trouwen of liever in de winter?
 • Trouwlocatie
  Ga op zoek naar een trouwlocatie. Trouwen jullie in Nederland of kiezen jullie voor een destination wedding? Wordt het een strandtent, een restaurant in een bos, een landhuis, een kasteel of gaan jullie op zoek naar een vette locatie voor een festival bruiloft? Willen jullie de bruiloft op één locatie laten plaatsvinden of op meerdere locaties?
 • Weddingplanner
  Willen jullie het liefst alles uit handen geven en hebben jullie budget voor een weddingplanner? Ga dan eens oriënteren voor een weddingplanner op internet, Instagram en in tijdschriften.
 • THE DRESS
  Waarschijnlijk heb jij je droomjurk al lang in je hoofd zitten, maar nu is de tijd dat je deze droom eindelijk kan waarmaken! Ga op zoek naar de jurk die je wilt en check welke winkel het merk verkoopt dat jij mooi vindt. Hetzelfde geldt natuurlijk voor het pak. Maak meteen een afspraak bij de winkel.

Bekijk ons aanbod trouwkaarten

blog-checklist-bruiloft-2

 

Checklist bruiloft - 10 maanden voor de bruiloft

Een bruiloft regelen kost veel tijd. Waarschijnlijk hebben jullie je nu vooral georiënteerd. In deze checklist trouwen vertellen we ook wat er 10 maanden voor de bruiloft moet gebeuren. Het klinkt nog steeds ver weg, maar er staat nog genoeg op de bruiloft to do list.

 • Trouwlocaties bekijken
  Als het goed is hebben jullie al wat opties op papier gezet. Nu is het tijd om de locaties te gaan bezoeken. Willen jullie alles op één locatie of willen jullie een aparte ceremonielocatie, dinerlocatie, receptielocatie en feestlocatie? Houd er rekening mee dat je bij sommige locaties gewoon kunt binnenlopen en bij andere locaties een afspraak moet maken.
 • Offertes
  Vraag alvast offertes op van de trouwlocaties waar jullie interesse in hebben. Hierna kunnen jullie alles afwegen en berekenen wat er in het budget past.
 • Trouwfotograaf
  Ga op zoek naar een trouwfotograaf. Welke stijl vinden jullie mooi? Doe research op internet, Instagram en check verschillende tijdschriften. Interesse? Stuur een mailtje en plan een kennismakingsgesprek in.
 • Videograaf
  Misschien vinden jullie alleen een trouwfotograaf genoeg, maar het kan ook zo zijn dat jullie alles op video willen laten vastleggen. Jullie kunnen de dag dan altijd helemaal herbeleven. Ga op zoek naar een videograaf die bij jullie past en maak ook hiermee een afspraak voor een kennismakingsgesprek.
 • Trouwkleding passen
  Yes, eindelijk kun je verschillende jurken passen en de allermooiste uitkiezen! En bruidegom, in welk pak ga jij shinen op jullie bruiloft? Het is belangrijk dat de pasafspraken nu plaatsvinden omdat er waarschijnlijk nog dingen aangepast moeten worden zodat alles precies op maat is. Hierna volgen nog een aantal doorpas afspraken.
 • Bloemdecoratie
  Nu jullie druk met de bruiloft planning bezig zijn, hebben jullie vast een beter beeld bij de sfeer en aankleding van de bruiloft. Pak je moodboard erbij en ga op zoek naar het bruidsboeket en de bloemdecoratie die jullie willen.
 • Trouwambtenaar
  Een trouwambtenaar is nodig om jullie officieel met elkaar te verbinden. Leg de ambtenaar vast. Gaan jullie voor een trouwambtenaar van de gemeente of voor een zelfstandig ambtenaar?
 • Openingsdans
  Willen jullie een openingsdans gaan doen? Doe samen inspiratie op en kijk wat voor soort dans jullie willen. Ga zelf oefenen met Youtube filmpjes of ga samen op dansles.

Checklist bruiloft - een half jaar voor de bruiloft

Nu gaat het opschieten met jullie trouwen checklist! Nog maar een half jaar en dan is de grote dag. Wat moeten jullie nog een half jaar voor de bruiloft regelen?

 • Huwelijksdagverzekering
  Bepaal samen of jullie een huwelijksdagverzekering Wat is een huwelijksdagverzekering? Deze verzekering geeft dekking als door onverwachte omstandigheden de bruiloft niet doorgaat of wordt afgebroken.
 • Muziek
  Zoek muziek uit voor jullie bruiloft. Wanneer op de dag willen jullie muziek? Willen jullie een live band, een dj of een playlist. Zijn jullie eruit? Neem contact op met de desbetreffende persoon en boek de zangeres, band of dj alvast.
  Tip: vraag aan je gasten of ze allemaal een nummer willen doorsturen. Je hebt dan uiteindelijk een playlist met muziek waarin voor ieder wat wils staat. Je kunt deze lijst eventueel ook naar de dj sturen.
 • Trouwkaarten
  Ga op zoek naar trouwkaarten. Wat vinden jullie mooi? Kies voor kaarten die helemaal aansluiten bij het thema van jullie bruiloft.
 • Bruidstaart
  Jammie, misschien wel het leukste van de checklist trouwen: de bruidstaart! Hoe willen jullie dat hij eruit ziet? Voor hoeveel personen is de taart? En het allerbelangrijkste: welke smaken vinden jullie lekker?
 • Bruidskapsel en make-up
  Nu jij je bruidsjurk hebt uitgekozen kun je gaan bedenken welk kapsel je hierbij wilt. Opgestoken, los, klassiek of messy? Ga ook op zoek naar voorbeelden van make-up die je mooi vindt. Zoek een goede kapster en visagiste en maak alvast een afspraak voor een proefkapsel en proef make-up.
 • Bloemist
  Jullie zijn hoogstwaarschijnlijk bezig geweest met het maken van een moodboard van de bloemdecoratie en het bruisboeket. Maak een afspraak met een bloemist en laat zien wat jullie wensen zijn.
 • Trouwringen
  Welke ringen schuiven jullie straks om elkaars vinger? Ga op zoek naar ringen die jullie allebei mooi vinden. Maak een afspraak bij een juwelier of een goudsmid en laat jullie goed adviseren.
 • Ondertrouw
  Door in ondertrouw te gaan geven jullie officieel bij de gemeente aan dat jullie gaan trouwen.
 • Huwelijksreis
  Willen jullie meteen na de bruiloft op huwelijksreis? Dan is het tijd om jullie droomreis te gaan boeken. Misschien staat er al een hele tijd een vakantieland op jullie bucketlist. Dit is het perfecte moment voor deze bijzondere reis. Check wel even wat jullie budget is.
 • Save the date
  Vertel iedereen wat de datum van jullie bruiloft gaat zijn. Met een save the date kaart kan iedereen de datum van de bruiloft alvast in de agenda’s blokken. Trouw jij in het buitenland? Dan kun je beter wat eerder de save the date uitnodiging versturen.

Bekijk ons aanbod trouwen felicitatiekaarten

blog-checklist-bruiloft-1

 

Checklist bruiloft - 4 maanden voor de bruiloft

Time flies! Er is al veel wat jullie van de to do list bruiloft af kunnen strepen. Toch zijn er nog een hoop zaken die geregeld moeten worden.

 • Trouwvervoer
  Een sportauto, een oldtimer, een koets of een speedboot? Tijd om het trouwvervoer te regelen. Je wilt tenslotte wel in stijl aankomen!
 • Menu
  Ga in bespreking met de trouwlocatie of een cateringbedrijf en stel het menu samen. Vraag uiteraard wel even aan je gasten of er allergieën zijn zodat hier rekening mee gehouden kan worden.
 • Hotel
  Komen er gasten op jullie bruiloft die van ver komen? Zorg dan voor een slaapplek voor deze mensen. Boek een hotel of een b&b in de buurt van de trouwlocatie.
 • Trouwkaarten bestellen
  Als het goed is hebben jullie al research gedaan naar trouwkaarten. Nu is het moment om ze te gaan bestellen! Check goed of alle informatie klopt en of er geen spelfouten in staan.
 • Draaiboek
  In een draaiboek staat de hele planning bruiloft gedetailleerd van uur tot uur uitgeschreven. Van het ontbijt tot aan het first look momentje, van de fotoshoot tot aan de ceremonie en van het aansnijden van de bruistaart tot aan jullie openingsdans.
 • Verlanglijst
  Voordat iedereen aan jullie gaat vragen of jullie wensen hebben voor de bruiloft, kunnen jullie alvast een verlanglijstje maken. Denk aan geld, reischeques of spullen voor jullie uitzet.

Checklist bruiloft - 3 maanden voor de bruiloft

En… vinden jullie de bruiloft plannen al leuk? Jullie bruiloft checklist wordt steeds kleiner. Natuurlijk moeten jullie nog wel wat regelen voor bruiloft, maar het einde is in zicht.

 • Gastenlijst 2.0
  Maak de gastenlijst definitief. Kijk hierin vooral naar wat JULLIE willen en nodig de mensen uit die jullie er zelf bij willen hebben. Nu het aantal gasten definitief is, weten jullie met het aanvragen van offertes op hoeveel personen jullie moeten rekenen.
 • Bruidstaart proeven
  Hoe jullie bruidstaart eruit komt te zien is één ding, maar hoe hij smaakt is niet minder belangrijk. Er is meestal keuze uit veel verschillende vullingen. Baseer de keuze vooral op wat jullie lekker vinden, maar houd er ook rekening mee dat het een smaak is waar (bijna) iedereen van kan genieten. Zijn jullie eruit? Dan kunnen jullie de taart meteen bestellen.
 • Proefkapsel en make-up
  Het is tijd om alles uit te proberen wat je op je moodboard had staan. Probeer verschillende dingen uit met je haar en make-up zodat je het mooiste uit kunt kiezen voor de grote dag.
 • Huwelijksbedankjes
  Het is gebruikelijk om je gasten te bedanken voor hun komst met een kleinigheidje. Waarmee willen jullie je gasten bedanken?
 • Accessoires
  Misschien is jullie outfit nog niet helemaal compleet en missen er nog sieraden, schoenen of een stropdas. Dit is het moment om alles aan te schaffen. Je kunt dan ook alvast je schoenen inlopen.
 • Bruidsboeket
  Maak de bestelling van het bruidsboeket en alle andere bloemdecoraties definitief bij de bloemiste.
 • Trouwkaarten versturen
  Zijn je trouwkaarten binnen en zijn ze helemaal naar wens? Dan is het eindelijk tijd om ze naar al jullie gasten te sturen!

Checklist bruiloft - 2 maanden voor de bruiloft

Zijn jullie al aan het aftellen? Er staan nog een aantal dingen op de trouwplanning checklist.

 • Taken bespreken
  Maak een afspraak met al het bruidspersoneel en neem jullie verwachtingen door. Denk aan je getuigen, ceremoniemeester, bruidsmeisjes en de persoon die die bedankjes uitdeelt.
 • Me-time
  Nog je haar laten verven, je nagels laten doen of tot rust komen met een ontspanningsmassage? Maak een afspraak.
 • Decoratie
  Check of alle decoratie binnen is voor de bruiloft en shop de laatste dingen. Denk aan lampionnen, het welkomsbord en andere aankleding van de locatie. Vergeet ook het gastenboek niet.
 • Trouwjurk doorpassen
  Yes, je kan hem weer aan! Check goed of alles naar wens is, of de jurk lekker zit en welke aanpassingen er nog gedaan moeten worden.
 • Huwelijksreis documenten
  Print alle documenten uit, zorg dat er geen datums verlopen zijn en haal eventueel inentingen.
 • Huwelijksgeloften
  Gaan jullie geloften naar elkaar uitspreken? Dan is het tijd om alles op te schrijven. Maak altijd eerst een kladversie. Lees hier alle tips bij het schrijven van je trouwgeloften

Checklist bruiloft - 1 maand voor de bruiloft

Er staan nog een paar kleine dingen op jullie bruiloft planning. Hebben jullie alles nog onder controle?

 • Trouwambtenaar afspraak
  Plan een gesprek in met de trouwambtenaar om alles door te lopen, aan te passen en vast te zetten. Jullie komen zo niet voor grote verrassingen te staan.
 • Bruidspersoneel bedankjes
  Regel kleine cadeautjes voor het bruidspersoneel. Deze mensen staan jullie bij op deze bijzondere dag en zijn daarom extra speciaal. Geef bijvoorbeeld een gegraveerd cadeau, dit is nog persoonlijker!
 • Huwelijksreis boodschappen
  Shop de laatste dingen voor jullie huwelijksreis. Denk bijvoorbeeld aan zonnebrand, toiletspullen en tijdschriften.
 • Tafelindeling
  Willen jullie dat iedereen een vaste plek heeft? Maak dan samen een tafelindeling. Maak zelf naamkaartjes of bestel ze online. Jullie kunnen de namen dan op de juiste plek leggen.

Checklist bruiloft - 2 weken voor de bruiloft

Over twee weken is het eindelijk zo ver. Haal de laatste dingen nog even op en probeer verder vooral lekker te ontspannen

 • Trouwkleding ophalen
  Het is tijd om de laatste keer jullie jurk en pak te passen en deze mee te nemen naar huis!
 • Trouwringen ophalen
  Haal de trouwringen op en leg ze op een veilige plek.

Checklist bruiloft - 1 week voor de bruiloft

In de laatste week van de bruiloft moeten alleen de puntjes nog op de i gezet worden. Succes met de laatste loodjes!

 • Definitief draaiboek
  Maak het draaiboek definitief en stuur het naar de leveranciers. Neem het ook nog even door met de ceremoniemeester.
 • Definitieve tafelindeling
  Maak de tafelindeling definitief en geef het door aan de locatie.
 • Huwelijksnacht
  Slapen jullie de eerste nacht als getrouwd stel niet thuis? Pak alle spullen in die je hiervoor nodig hebt.
 • Koffer inpakken
  Gaan jullie meteen na de bruiloft op huwelijksreis? Zorg dan dat alles al klaarstaat. Dit scheelt je een hoop stress.
 • Emergency kit
  Het kan altijd zo zijn dat er iets kapot gaat. Zorg daarom dat je een tasje hebt met naald en draad, een extra panty en haarspelden. Vergeet ook je toiletspullen niet waarmee je je even kan opfrissen zoals deodorant, tandenborstel en tandpasta, een kam, schuifspeldjes, paracetamol en wat make-up om alles eventueel bij te werken. Doe ook wat contant geld in dit tasje. Je weet maar nooit.
 • Decoratie op locatie
  Zorg dat niet alles op jullie trouwdag nog bij de locatie gebracht moet worden maar doe dit een week van tevoren. Denk aan het welkomsbord, de gazebo, lampjes, lampionnen en eventueel decoratie voor aan de stoelen.

Checklist bruiloft - de grote dag!

Vandaag is de grote dag! Als je deze laatste dingen regelt, hoef je nu alleen nog maar te gaan genieten! Wat moet je niet vergeten op je trouwdag?

 • Ontbijt
  Ontbijt genoeg. Waarschijnlijk krijg je geen hap door je keel van de zenuwen maar toch is een goed ontbijt vandaag extra belangrijk. Neem de tijd voor je ontbijt!
 • Neem alles mee
  Neem alles mee wat je waarschijnlijk vorige week al hebt klaargelegd. De ringen, de trouwgeloften, emergency kit, een flesje water en wat te eten.
 • GENIET!
  Aan de voorbereidingen zal het niet liggen. Je hebt nu alles gedaan wat moest gebeuren. Probeer alles nu over je heen te laten komen en heb er vertrouwen in. Dan kun je helemaal relaxed deze onvergetelijke dag in.

Een bruiloft plannen is veel werk, maar als jullie overal op tijd mee beginnen is het een eitje! Met deze trouwen checklist wordt het plannen van jullie droomhuwelijk niet alleen een stuk makkelijker maar ook een stuk leuker. Met een bruiloft to do list houd je het overzicht en kun je relaxed deze bijzondere dag in. Geniet van alle voorpret, van elkaar en van de mooiste dag van jullie leven.


Welke kaart ga jij binnenkort sturen?

; ;