1. Home
 2. Magazine
 3. Magazine categorie huis
 4. Hoe dien je een tafel te dekken?

Een tafel dekken: het klinkt zo simpel maar als het erop aankomt verschijnt er waarschijnlijk altijd één groot vraagteken boven je hoofd. Wanneer je eters over de vloer krijgt, wil je natuurlijk wel een beetje indruk maken met een mooi gedekte tafel. Of het nu voor de paasbrunch is is of gewoon in het weekend met vrienden. Maar hoe dek je een tafel? Hoe leg je bestek neer? En waar horen de glazen te staan? Wij leren je de tafel dekken etiquette in deze blog!

Hoe begin je met een tafel dekken?

De borden en het bestek neerleggen is een latere zorg. We beginnen bij de basis, en dat is het thema van de tafel. Ga je de tafel feestelijk dekken voor een gezellige zaterdagavond, ga je de tafel dekken voor pasen of ga jij het familiediner sfeervoller maken? Je kunt voor het tafel dekken ideeën opdoen in woonbladen, op socials en op internet. Je kunt dan vast het kleurenthema bepalen en een tafelkleed kiezen dat daarbij past. Een basic tafelkleed is ook een goede optie. Als je hiervoor kiest kun je dit later nog verder aankleden met decoratie.

Tafel dekken

Welke borden zet je op tafel en hoe doe je dit?

Het tafelkleed ligt, tijd voor de volgende stap: de borden. Het is belangrijk dat je de borden recht voor de stoelen neerzet. Zet eerst het onderbord neer. Het onderbord is een groot bord dat tijdens alle gangen blijft staan.

Op het onderbord stapel je de overige borden van groot naar klein. Het grote bord gebruik je voor het hoofdgerecht en het klein bordje gebruik je voor het voorgerecht. Hierop kun je eventueel nog een kommetje zetten voor de soep. Links boven de borden zet je een klein bordje voor het stokbrood.

Bekijk ons aanbod nieuwe woning kaarten

Hoe moet je het bestek neerleggen bij het dekken van de tafel?

Natuurlijk hoort er ook bestek op tafel. De bestek etiquette zijn misschien het aller lastigst en daarom ontstaat hier vaak verwarring over. Hoe moet bestek liggen? Moet de vork links of rechts? Is er een speciale bestek volgorde? Wij helpen je graag zodat je de volgende keer precies weet waar je bij het tafel dekken bestek neer moet leggen.

Etiquette bestek:

 • Gebruik voor iedere gang nieuw bestek. Je legt dus niet één mes en één vork neer bij een gangen diner.
 • Je werkt met het bestek van buiten naar binnen. Hierbij hou je dus de volgorde gangen diner aan. Het bestek voor het voorgerecht ligt dus helemaal de buitenkant en zo werk verder naar het bord toe.
 • De onderkant van het bestek hoort op een lijn te liggen met het onderbord.
 • De vorken horen aan de linkerkant van het bord te liggen en de messen en lepel aan de rechterkant. De messen liggen direct naast het bord en aan de buitenkant leg je de lepel neer.
 • De snijzijde van het mes moet altijd naar het bord wijzen.
 • Ga je het echt professioneel aanpakken? Dan kun je het bestek aanpassen aan de gerechten. Leg bijvoorbeeld een scherp steakmes, speciaal visbestek of een oester- en zeekreeftvork neer.
 • Het bestek voor het dessert leg je horizontaal boven het bord. Het dessertlepeltje moet met de bovenkant naar links wijzen en het vorkje naar rechts.

Welke glazen zet je op tafel en op waar zet je ze neer?

Bord en bestek hebben we gehad. Nu de glazen nog, want bij zo’n gezellig etentje moet ook geproost worden. Dat we bij het tafel dekken glazen neer moeten zetten is vanzelfsprekend, maar welke glazen zijn dit nu eigenlijk? Je zet drie glazen neer: het waterglas, het witte wijnglas en het rode wijnglas.

De glazen komen rechts boven de borden te staan. Deze drie glazen zet je in een diagonale lijn. Bovenaan zet je het waterglas, hieronder het rode wijnglas en daaronder het witte wijnglas.

Wat kun je doen met de servetten?

In veel restaurants zie je dat het bestek op het servet wordt gelegd of dat ze bestek in servet vouwen. Eigenlijk is dit juist helemaal niet praktisch. Als je gasten het servet nodig hebben, moeten ze eerst al het bestek eraf halen en daarna ligt het meteen niet meer netjes op volgorde. Je kunt dus beter het servet op het bord leggen of anders links naast de vorken.

Als je het servet op een iets creatievere manier wilt presenteren, kun je deze in een servetring doen of zelf in een vorm vouwen. De waaier is een vorm die super simpel is en altijd leuk staat.

Servetten vouwen waaier:

 1. Vouw het servet helemaal uit en leg hem neer met de voorkant op tafel.
 2. Vouw het servet dubbel door de bovenste punten naar beneden te vouwen.
 3. Vouw het servet op de korte kant in de vorm van een accordeon. Laat nog ongeveer 8 cm over die je niet vouwt.
 4. Vouw de servet door de helft van de accordeon en zorg ervoor dat de gevouwen kant aan de buitenkant zit en dat het ongevouwen kant aan de binnenkant zit.
 5. Vouw het ongevouwen deel diagonaal naar binnen zodat je een punt krijgt. Steek deze hoek tussen de vouwen van de accordeon.
 6. Vouw de waaier open en zet hem rechtop op het bord!

 

Bekijk ons aanbod verhuiskaarten

De leukste en mooiste uitnodigingen vind je bij Hallmark.

De tafel aankleden met decoratie

Alles wat je nodig hebt is nu gedaan. Het is altijd wel leuk om iets extra’s toe te voegen om het geheel nog iets meer aan te kleden. Zet kleine vaasjes met tulpjes op tafel om het nog gezelliger te maken. Je kunt er ook voor kiezen om bijvoorbeeld wat paaseitjes op het tafelkleed te leggen.

Je hebt nu waarschijnlijk voor het tafel dekken inspiratie genoeg! Nu je weet welke borden je moet gebruiken, hoe je het bestek neer moet leggen en welke glazen er op tafel moeten staan, heb je de etiquette tafel dekken helemaal onder de knie. Wat voor etentje je ook hebt, verras je gasten niet alleen met goed eten maar ook met een mooi gedekte tafel!


Welke kaart ga jij binnenkort sturen?

; ;