Een tafel dekken: het klinkt zo simpel maar als het erop aankomt verschijnt er waarschijnlijk altijd één groot vraagteken boven je hoofd. Wanneer je eters over de vloer krijgt, wil je natuurlijk wel een beetje indruk maken met een mooi gedekte tafel. Of het nu voor de paasbrunch is is of gewoon in het weekend met vrienden. Maar hoe dek je een tafel? Hoe leg je bestek neer? En waar horen de glazen te staan? Wij leren je de tafel dekken etiquette in deze blog!
De borden en het bestek neerleggen is een latere zorg. We beginnen bij de basis, en dat is het thema van de tafel. Ga je de tafel feestelijk dekken voor een gezellige zaterdagavond, ga je de tafel dekken voor pasen of ga jij het familiediner sfeervoller maken? Je kunt voor het tafel dekken ideeën opdoen in woonbladen, op socials en op internet. Je kunt dan vast het kleurenthema bepalen en een tafelkleed kiezen dat daarbij past. Een basic tafelkleed is ook een goede optie. Als je hiervoor kiest kun je dit later nog verder aankleden met decoratie.
Het tafelkleed ligt, tijd voor de volgende stap: de borden. Het is belangrijk dat je de borden recht voor de stoelen neerzet. Zet eerst het onderbord neer. Het onderbord is een groot bord dat tijdens alle gangen blijft staan.
Op het onderbord stapel je de overige borden van groot naar klein. Het grote bord gebruik je voor het hoofdgerecht en het klein bordje gebruik je voor het voorgerecht. Hierop kun je eventueel nog een kommetje zetten voor de soep. Links boven de borden zet je een klein bordje voor het stokbrood.
Bekijk ons aanbod nieuwe woning kaarten
Natuurlijk hoort er ook bestek op tafel. De bestek etiquette zijn misschien het aller lastigst en daarom ontstaat hier vaak verwarring over. Hoe moet bestek liggen? Moet de vork links of rechts? Is er een speciale bestek volgorde? Wij helpen je graag zodat je de volgende keer precies weet waar je bij het tafel dekken bestek neer moet leggen.
Bord en bestek hebben we gehad. Nu de glazen nog, want bij zo’n gezellig etentje moet ook geproost worden. Dat we bij het tafel dekken glazen neer moeten zetten is vanzelfsprekend, maar welke glazen zijn dit nu eigenlijk? Je zet drie glazen neer: het waterglas, het witte wijnglas en het rode wijnglas.
De glazen komen rechts boven de borden te staan. Deze drie glazen zet je in een diagonale lijn. Bovenaan zet je het waterglas, hieronder het rode wijnglas en daaronder het witte wijnglas.
In veel restaurants zie je dat het bestek op het servet wordt gelegd of dat ze bestek in servet vouwen. Eigenlijk is dit juist helemaal niet praktisch. Als je gasten het servet nodig hebben, moeten ze eerst al het bestek eraf halen en daarna ligt het meteen niet meer netjes op volgorde. Je kunt dus beter het servet op het bord leggen of anders links naast de vorken.
Als je het servet op een iets creatievere manier wilt presenteren, kun je deze in een servetring doen of zelf in een vorm vouwen. De waaier is een vorm die super simpel is en altijd leuk staat.
Servetten vouwen waaier:
Bekijk ons aanbod verhuiskaarten
Alles wat je nodig hebt is nu gedaan. Het is altijd wel leuk om iets extra’s toe te voegen om het geheel nog iets meer aan te kleden. Zet kleine vaasjes met tulpjes op tafel om het nog gezelliger te maken. Je kunt er ook voor kiezen om bijvoorbeeld wat paaseitjes op het tafelkleed te leggen.
Je hebt nu waarschijnlijk voor het tafel dekken inspiratie genoeg! Nu je weet welke borden je moet gebruiken, hoe je het bestek neer moet leggen en welke glazen er op tafel moeten staan, heb je de etiquette tafel dekken helemaal onder de knie. Wat voor etentje je ook hebt, verras je gasten niet alleen met goed eten maar ook met een mooi gedekte tafel!