1. Home
 2. Magazine
 3. Magazine categorie huis
 4. Renoveren, verhuizen of 'verthuizen'?

Ben jij je huis en je inrichting he-le-maal zat en zit je in een twijfelende fase met wat je nu moet gaan doen? Verbouwen of verhuizen? Misschien zijn de huisprijzen en het aanbod op dit moment niet zo interessant voor jou en is verhuizen daarom momenteel geen optie. Gelukkig zijn er naast verhuizen nog twee andere opties waar je voor kunt kiezen: verbouwen of verthuizen. En nu horen we je denken: verthuizen? Yes, verthuizen! We vertellen je er graag meer over!

Wat is verthuizen?

Het woord verthuizen is eigenlijk een hele simpele combinatie van het woord ‘thuis’ en ‘verhuizen’. De betekenis van verthuizen is dat je je woning compleet gaat herinrichten en verbouwen. Met deze veranderingen krijg je het gevoel alsof je bent verhuist, maar kun je toch lekker blijven zitten waar je zit. Dus is het voor jou nu niet helemaal het goede moment om te verhuizen? Dan is verthuizen een hele goede oplossing! .

Op welke manieren kun je verthuizen?

Bij verthuizen is het belangrijkste dat je op een andere manier naar je woning gaat kijken. Maak een lijstje met punten die je graag zou willen wanneer je zou gaan verhuizen. Misschien kunnen muren doorbroken worden, is een aanbouw een goede toevoeging, wil je een toilet op de bovenverdieping of droom je al jaren van een kookeiland. Hoe groter de aanpassingen zijn, hoe meer je het gevoel van verhuizen ervaart.

Het verduurzamen van je huis is ook een goed onderdeel dat je meteen kunt aanpakken. Hierdoor wordt je woning meer waard wat weer voordelig kan zijn voor de toekomst. Denk aan de isolatie van je huis of zonnepanelen.

Toch kunnen kleinere veranderingen ook een groot effect hebben. Misschien kunnen de kinderen van slaapkamer wisselen, ruil je het woongedeelte en het eetgedeelte om, maak je van een rommelkamer een opgeruimde inloopkast en geef je de wanden in de woonkamer een uitgesproken behangetje in plaats van die effen witte kleur.

Veranderdingen (die je met elkaar kan combineren) voor een heel ander huis zijn:

 • Nieuwe raambekleding, wat kan zorgen voor een andere lichtinval
 • Een ander type vloer
 • Nieuwe meubels
 • Accessoires met een andere accentkleur
 • Frontjes/handgrepen van de keukenkastjes vervangen
 • Nieuwe badkamertegels en accessoires

De verschillen en kosten van verbouwen, verhuizen en verthuizen

Als je twijfelt of je wilt verhuizen of verbouwen is het wel zo handig om te weten wat de verschillen zijn en wat het kost. Waarschijnlijk heb je een specifiek budget en wil je deze ook goed uitgeven. Misschien zijn er bepaalde kosten waar je nog niet aan had gedacht.

Verhuizen

Wat verhuizen is weten we allemaal: het complete huishouden verplaatsen naar een andere plek. Dit kan zijn in een ander dorp en naar een groter of kleiner huis. Wanneer je gaat verhuizen zijn de kosten hoger dan bij een verbouwing. Bij een verhuizing moet je namelijk ook denken aan kosten voor een verhuisbedrijf en verhuisvrachtwagens.

Bij het kopen van een nieuw huis komen natuurlijk nog veel meer kosten kijken zoals bijvoorbeeld

 • Notariskosten
 • Taxatiekosten
 • Overdrachtsbelasting
 • Advieskosten
 • Makelaarskosten
 • Bouwkundige keuring

Bekijk ons aanbod kaarten met verhuisberichten

Verbouwen/verthuizen

Verbouwen en verthuizen zijn nagenoeg hetzelfde. Wanneer je verbouwt, sloop je meestal iets bestaands en verander je dit naar iets anders. Een aanbouw of opbouw aan je huis valt hier ook onder. Verthuizen is eigenlijk een combinatie van het verbouwen en herindelen van je woning. Hoe hoog de kosten hiervan zijn hangt af van alles wat je wilt doen. Daarnaast scheelt het ook als je zelf goed kan klussen.

Wil je alles uitbesteden? Dan gaan de meeste kosten naar een aannemer. Vraag altijd offertes aan bij verschillende aannemers. Soms is de één toch net wat goedkoper voor exact dezelfde werkzaamheden.

Andere kosten voor die komen kijken bij een verbouwing zijn bijvoorbeeld:

 • Voorrijkosten
 • Materiaal
 • Arbeid
 • Onvoorziene kosten

Check ook even wat er mogelijk is bij de hypotheek. Je kunt voor de verbouwing bijvoorbeeld je bestaande hypotheek verhogen. Er is een mogelijkheid om een tweede hypotheek af te sluiten bovenop je bestaande hypotheek of je kunt een lening afsluiten voor de verbouwing (een doorlopend krediet).

Voordelen en nadelen van verthuizen/verbouwen en verhuizen

De voor en nadelen van verthuizen zijn in dit geval voor iedereen anders. Het is maar net waar je behoefte aan hebt. Wij zien vooral de voordelen maar misschien wil je bewust verhuizen omdat je de buurt waarin je woont niet meer prettig vindt. Dat los je met verthuizen natuurlijk niet op.

Verthuizen/verbouwen

Voordelen Nadelen
Het is goedkoper dan verhuizen Je blijft in je huidige woning, terwijl je misschien juist wel wilt uit de buurt
Je hoeft je vetrouwde buurt niet te verlaten Je leeft een tijdje midden in een verhuizing/verthuizing
Je hoeft niet meer avonden lang te scrollen op funda De grootte van je huis blijft hetzelfde terwijl je misschien groter of kleiner wilde gaan worden (een aanbouw is wel een goede optie)
Je kunt eindelijk aanpakken wat je misschien al een hele tijd wilde doen Wanneer je zelf niet super handig bent of gebrek aan tijd hebt en alles moet uitbesteden, kan het alsnog een flinke kostenpost zijn
Je hoeft niet al je spullen in te pakken. Het is wel een goed moment om eens goed op te ruimen en spullen weg te gooien  
Het is een perfect moment om je woning te verduurzamen (waardoor je huis ook weer meer waard wordt)  

Verhuizen

Voordelen Nadelen
Je kunt een huis in een andere stad of buurt kiezen De kosten zijn hoger
Je kunt kiezen voor een huis dat al helemaal naar wens is qua grootte, aantal kamers enz. Er komt veel bij een verhuizing kijken. Alle spullen moeten verhuist worden en je huidige woning moet verkocht worden
Je kunt kiezen voor een huis dat alles heeft wat je niet kunt bereiken met een verbouwing, zoals de ligging van de tuin Misschien zit je met een dubbele hypotheek bij verhuizen of maak je kosten omdat je tijdelijk in een andere (huur)woning moet verblijven
Je kunt de keuze maken om in een nieuwbouwhuis te gaan wonen Ook in een nieuw huis moet je meestal klussen om het naar je zin te maken

Zet alle voor en nadelen voor jezelf op een rijtje. Zit verhuizen er niet in voor jou? Geef je vertrouwde huis een tweede leven! Verbouw je eigen huis met zoveel mogelijk aanpassingen die je ook graag had gewild als je zou gaan verhuizen. Wedden dat de vraag of je in je huidige huis wilt blijven wonen of verhuizen ineens helemaal niet meer zo moeilijk is na deze make-over?!

Bekijk ons aanbod wooncadeaus

MAGZINE BLOG Verbouwen, verhuizen of verthuizen

 

Welke kaart ga jij binnenkort sturen?

; ;