Zo leer je jezelf beter kennen

Tijd om even ongegeneerd te navelstaren. Het draait nu even om jou en jou alleen. Door meer over jezelf te weten te komen kun je groeien in je persoonlijke ontwikkeling. Het helpt je aan meer zelfvertrouwen, aan wat je nou écht leuk vindt en je doelen helder te krijgen. Kortom: me-time in de meest letterlijke zin van het woord.

Wie ben jij in 10 vragen

De vraag ‘Wie ben ik?’ houdt mensen al tijdenlang bezig. Er zijn ladingen boeken over geschreven en cursussen voor gemaakt om je te helpen daar antwoord op te geven. Nu kun je natuurlijk stapels zelfhulpboeken gaan lezen, maar meer inzicht krijgen in jezelf hoeft helemaal niet lang en ingewikkeld te zijn. Door jezelf 10 bepaalde vragen te stellen kom je al een heel eind. Neem er lekker de tijd voor; bijvoorbeeld een paar per dag.

  1. Wat zijn je sterke punten?
  2. Wie/wat is het belangrijkst in je leven?
  3. Wat is je meest gelukkige herinnering?
  4. Wat staat je geluk in de weg?
  5. Wat is het beste advies dat je jezelf ooit hebt gegeven?
  6. Waar maak je je zorgen over?
  7. Waar ben je het meest trots op?
  8. Wat zou je anders doen?
  9. Wat waardeer je het meest aan je huidige leven?
  10. Als dit je laatste dag zou zijn, wat zou je dan doen?

 

Doe een persoonlijkheidstest

Een andere manier om het hoe en wat van jezelf beter te leren begrijpen is via een persoonlijkheidstest. Je krijgt zo op een heldere manier meer inzicht in je sterke en minder sterke kanten zodat je je leven zo kunt bijsturen op een manier die bij je past. Er zijn allerlei tests die je kunt doen; elke situatie vraagt om een andere soort test. De meest populaire persoonlijkheidstest van dit moment is de DISC-test. Hierbij worden mensen gecategoriseerd in vier primaire kleuren: rood (dominant en doelgericht), groen (stabiel), geel (interactief) en blauw (consciëntieus). Elke kleur staat symbool voor een verzameling van drijfveren.

Je sterrenbeeld en wat dat zegt

Soms is het antwoord op wie je bent nog dichter bij huis. Je geboorte dag en maand en daarmee wat je sterrenbeeld is, zegt ook iets over je persoonlijkheid. Een kort voorstelrondje!

Ram (21 maart - 19 april)

Rammen zijn graag de beste. Ze zijn onafhankelijk, ambitieus en duiken met hun hele zijn in elk avontuur ,hoe zwaar ook. Soms wat overhaast, maar altijd vol overgave en positiviteit. De Ram kan soms wat afstandelijk overkomen.

Stier (20 april - 20 mei)

Stieren hebben een engelengeduld, gedragen zich niet opvallend en zijn enorm toegewijd. Zekerheid is alles. Ze houden van serene omgevingen, rust en regelmaat. Kortom: types die met beide benen op de grond staan.

Tweeling (21 mei - 20 juni)

De Tweeling is een bezig bijtje, geïnteresseerd in álles, geestig en inventief. Het liefst klonen ze zichzelf om maar alles te kunnen doen, want saai mag het niet worden. Daarnaast is de Tweeling een echte denker die graag over het leven filosofeert.

Kreeft (21 juni - 22 juli)

Een Kreeft is evenwichtig, geduldig en sympathiek, maar blaakt niet van het zelfvertrouwen. Ze zijn verlegen en gaan conflicten liever uit de weg. Dat komt omdat ze ook erg intuïtief zijn en gevoelig zijn voor andermans energie.

Leeuw (23 juli - 22 augustus)

De rode loper mag uit, want de Leeuw komt er aan! Leeuwen hebben levendige persoonlijkheden, zijn zeer gepassioneerd en soms ietwat theatraal. Ze staan graag in de spotlight, zijn standvastig en maken niet graag ruzie.

Maagd (23 augustus - 22 september)

Maagden houden van mooie spullen, zijn kieskeurig maar ook bescheiden. Ze houden van logica, systematiek en het praktische. En, Maagden hebben een talent voor het oplossen van moeilijke vraagstukken. Een perfectionist in hart en nieren.

Weegschaal (23 september - 22 oktober)

De Weegschaal heeft een fixatie voor balans, harmonie en symmetrie en is daardoor diplomatiek en welgemanierd. Weegschalen zijn echte verbinders, zeggen wat ze denken en handelen rechtvaardig. Dé ultieme bemiddelaar!

Schorpioen (23 oktober - 21 november)

Schorpioenen hebben een gepassioneerde en krachtige persoonlijkheid en staan erg in contact met hun emoties en intuïtie. Ze houden van macht en zijn vastbesloten, maar zijn ook bang om te falen. Daar tegenover staat een extreem goed gevoel voor humor.

Boogschutter (22 november - 21 december)

De Boogschutter is een kennis-vreter en zoekt continu naar intellectuele uitdaging. Maar ze hebben ook zeker interesse in de spirituele wereld. Open-minded, sociaal en altijd op zoek naar gezelligheid zijn andere typische karaktertrekken.

Steenbok (22 december - 19 januari)

Steenbokken zijn geduldige, gedisciplineerde types die heel goed kunnen focussen. Soms zijn ze eigenwijs en ietwat zwart-wit, maar tegelijk hebben ze een enorm verantwoordelijkheidsgevoel. En niet geheel onbelangrijk: ze zijn super betrouwbaar.

Waterman (20 januari - 18 februari)

De Watermannen zijn pleasure seekers, maar daardoor ook excentriek en onvoorspelbaar. Daartegenover staat een sterk rechtvaardigheidsgevoel, wat de Waterman een echte weldoener maakt. Het is de wereldverbeteraar onder de sterrenbeelden.

Vissen (19 februari - 20 maart)

Vissen leven het liefst een beetje tussen droom en werkelijkheid. Ze zijn spiritueel en erg gevoelig. Materiële zaken vinden ze niet belangrijk, waardoor ze goed kunnen delen. Vissen hebben een kleine maar hechte vriendenkring, waar ze alles voor doen.

Verras met een sterrenbeeld kaart

Wist je dat Hallmark een kaartencollectie met sterrenbeelden heeft? Ze zijn er rijk geïllustreerd of strak en minimalistisch. Het leuke aan zo’n kaart is dat je hem voor allerlei gelegenheden kunt inzetten: van geboorte tot verjaardag, van zomaar tot gelukswens. Maak de kaart extra persoonlijk met de geboortedatum en/of naam van de ontvanger op de voorkant. Dan je boodschap erop en verzenden maar!

Sterrenbeeld kaarten

; ;