1. Home
 2. Magazine
 3. Magazine categorie algemeen
 4. Complimenten geven: hoe doe je dat?

Een complimentje geven aan een ander, doen we dat niet veel te weinig? Soms denken we iets aardigs, maar zeggen we het niet. Zeg het hardop! Wanneer je een complimentje ontvangt, krijgt je zelfvertrouwen een boost. Bezorg iemand anders óók dat fijne gevoel! Je wordt immers zelf ook gelukkiger bij het geven van een compliment, want je krijgt een positief gevoel als je iemand anders een glimlach bezorgd.

Wat zijn complimenten?

Door een compliment te geven, spreek je je bewondering voor iemand uit. Complimenten kunnen verschillende betekenissen hebben. Met een compliment kun je iemand een schouderklopje geven, laten weten dat je iemand waardeert of vertellen hoe goed iemand eruit ziet.

Je hebt verbale complimenten en non-verbale complimenten. Met een verbaal compliment spreek je hardop uit dat iemand bijvoorbeeld iets goed doet. Je duim opsteken is een voorbeeld van een non-verbaal compliment.

Tips: een mooi compliment geven

Hoe geef je eigenlijk een oprecht complimentje? Wij hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet zodat je mooie complimenten kunt geven aan de mensen om je heen!

 1. Geef alleen een compliment als het gemeend is.
 2. Complimentjes komen het best over als je ze in het écht geeft. Zie je iemand niet dagelijks? Stuur dan een kaartje waar je het complimentje in schrijft.
 3. Spreek het compliment altijd uit vanuit jezelf.
 4. Geef een concreet compliment.
 5. Geef het compliment met zelfvertrouwen. Als je het compliment twijfelachtig brengt, kan de boodschap verkeerd overkomen.

Voorbeeld complimenten

Wat voor complimenten kun je dan het beste geven? Wij hebben wat complimentjes voor haar en complimenten voor hem voor je op een rijtje gezet. Het allerbelangrijkste blijft natuurlijk dat je het meent!

 • Je ziet er stralend uit vandaag!
 • Jij haalt altijd het beste in iemand naar boven.
 • Wauw, die <kledingstuk> staat je echt heel goed.
 • Ik waardeer heel erg in jou dat jij <eigenschap>.
 • Jij bent een echte doorzetter, ook als het even tegenzit.

Een compliment geven aan collega’s

Breng jij veel tijd door op de werkvloer? Geef wat vaker een complimentje aan die ene top collega. Een compliment geven aan je directe collega’s of aan je werknemers heeft veel positieve gevolgen.

 1. Je stimuleert de samenwerking met je collega’s.
 2. Het verbetert de werksfeer.
 3. Wanneer je als leidinggevende een compliment geeft, verlaagt dit het ziekteverzuim. Je werknemers voelen zich gewaardeerd.
 4. Complimenten bevorderen prestaties.
 5. Een compliment draagt bij aan het werkgeluk. Hierdoor ga je met plezier naar je werk.

Bekijk ons aanbod complimentenkaarten

Complimenten geven: hoe doe je dat?

 

Compliment collega voorbeeld

Wij hebben een korte complimenten lijst voor je, die je vast en zeker wat inspiratie geeft. Je brengt waarschijnlijk meer tijd door met je collega’s dan met je eigen vriendinnen. Aangezien jij ook wil dat de werksfeer optimaal is, kun je hier met een complimentje zelf aan bijdragen.

Complimenten top collega quotes:

 • Vertel je collega dat hij of zij bijdraagt aan je werkgeluk en dat je dankzij diegene met veel plezier naar je werk gaat.
 • Vertel je collega dat je het fijn vindt om samen te werken. Wees concreet en geef een goede reden zoals: jij kan goed luisteren en hebt altijd goede ideeën.
 • Heeft je collega een goede prestatie geleverd of een lastige situatie opgelost? Zeg het tegen hem of haar.
 • Zeg tegen de kantinejuffrouw hoe blij je bent met de heerlijke lunch die elke dag weer wordt klaargemaakt.
 • Begroet ook eens de receptioniste en maak soms eens een praatje.
 • Grappig compliment collega’s: Jij bent een echte aanwinst voor dit kantoor (op het nieuwe koffiezetapparaat na).

Kortom: geef wat vaker een complimentje aan een ander! Je weet nú hoe het moet en je hebt gelezen welke positieve gevolgen een klein complimentje kan hebben. Het hoeven echt niet altijd originele complimenten te zijn. Als ze maar gemeend zijn. Wanneer je wat vaker een compliment geeft, krijg je er waarschijnlijk ook vaker ééntje terug!


Welke kaart ga jij binnenkort sturen?

; ;