1. Home
 2. Magazine
 3. Magazine categorie algemeen
 4. Het combineren van carrière en gezin? Zo pak je dat aan!

De rol vervullen van een vader of moeder is misschien wel het mooiste wat er is. Toch wil je naast deze belangrijke taak ook goed presteren op je werk. En wat dacht je van je sociale leventje? Je probeert alle ballen hoog te houden en wilt niemand teleurstellen. Hoe combineer je het gezin met een carrière? Is dat eigenlijk wel mogelijk? Wij zochten het voor je uit.

De balans tussen moederschap en werk

Naast de meeste mannen willen ook vrouwen carrière maken. Veel moeders ervaren schuldgevoel als ze carrière willen maken naast het gezin. Dit is absoluut niet nodig! Je bent tenslotte ook een rolmodel voor je kinderen. De balans tussen moederschap en werken zit in een aantal dingen. Wanneer jij altijd chagrijnig en gehaast tegen je kinderen doet, en je niet kan focussen op het werk, moet je afwegen of deze baan überhaupt wel bij jou en je leven past. Het is belangrijk dat je écht achter je gekozen carrière staat. Als je het leuk vindt, goed kan communiceren met je werkgever en duidelijke afspraken met jezelf kan maken, kun je het werk een stuk beter combineren met het moederschap.

Moederschap en werk tips

Natuurlijk zouden wij geen Hallmark zijn zonder tips die je kunnen helpen bij de combinatie van moederschap en werk.

 1. We vertelden het hierboven al even: een goede communicatie met je werkgever is belangrijk. Maak de situatie bespreekbaar met je werkgever zodat jullie van elkaar weten wat er verwacht wordt. Misschien kun je in de avonduren, wanneer de kinderen op bed liggen, een paar uurtjes werken. Wellicht is het mogelijk om wat vaker thuis te werken en kun je de planning samen even doornemen. Als jij laat zien dat je écht wil en je werkgever begrip heeft voor de situatie, moet het helemaal goedkomen!
 2. Vraag om hulp. Moederschap en werk zijn prima te combineren, maar dan is het wel van belang dat je accepteert dat je niet alles alleen kunt doen. Maak samen met je partner een planning, of vraag hulp aan je ouders en vrienden. Vergeet niet om in de planning iedere week een momentje me-time te blokken.
 3. Routine is de key! Met een dagelijkse routine weten jij en de rest van het gezin waar ze aan toe zijn. Als de ochtend vlot verloopt, is de kans groot dat jij ook gewoon lekker rustig naar je werk toe kan gaan.
 4. Plan quality time met je kids. Heb je een moment met je kinderen? Zorg dan dat je ook écht met je kinderen bent. Zet je werktelefoon uit en laat alle aandacht naar jou en je kinderen gaan.
 5. Leg de lat niet té hoog. Goed hoeft niet altijd beter. Soms heb je wel eens een dag dat niet alles lekker soepel verloopt. Leg je erbij neer en vecht hier niet tegen.

Hoeveel dagen werken als moeder?

Blijf ik fulltime werken als moeder? Ga ik 4 dagen werken als moeder? Ga ik 3 dagen werken als moeder of ga ik 2 dagen werken als moeder? Je vraagt je misschien af wat ‘normaal’ is wanneer je je carrière en het moederschap met elkaar wilt combineren. Hoeveel uur werk je als moeder? Volgens het CBS werken de meeste moeders tussen de 20 en 35 uur per week. Wanneer het jongste kind op de middelbare school zit, werken moeders weer vaker, ongeveer 35 uur per week.

Er is natuurlijk geen goed of fout. Hoeveel uur je werkt naast je moederschap hangt af van een aantal factoren. Denk aan wat je financieel nodig hebt, hoe stressvol je baan is, hoeveel zorg je kindje nodig heeft, of je veel ondersteuning van je omgeving krijgt en hoe leuk je baan is. Als je een baan hebt waar je energie van krijgt, is de kans groot dat het je makkelijker afgaat om wat meer te werken. Het hangt dus helemaal af van jouw situatie.

Bekijk ons aanbod moederdagkaarten

Voor- en nadelen van stoppen met werken als moeder

Wanneer het financieel mogelijk is, kan het ook zo zijn dat de vrouw stopt met werken. Je kunt dan optimaal genieten van de korte tijd dat je kinderen klein zijn, en je kan ervoor zorgen dat alles in huis op rolletjes loopt. Zou jij graag een huismoeder willen zijn? Of vind je het zonde van je carrière? Word je eigenlijk een leukere moeder van stoppen met werken? Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om tijdelijk te stoppen met werken en het weer op te pakken wanneer je kinderen op (de middelbare) school zitten. Wij zetten de voor- en nadelen voor je op een rijtje.

Voordelen

 • Je brengt meer tijd met je kinderen door.
 • Je bent bij alle mijlpalen van je kindje en hoeft niets te missen.
 • Wanneer je kind ziek is hoef je geen vrij te nemen.
 • Je hoeft geen kosten te maken voor de kinderopvang.
 • Het kan zorgen voor meer rust en structuur in huis.

Nadelen

 • Er is maar één hoofdverdiener. Je bent volledig afhankelijk van dit inkomen. Misschien moeten jullie nu vaker keuzes maken: ga je op vakantie? Koop je nieuwe kleren? Pannenkoeken bakken of uiteten?
 • Je sociale kring wordt kleiner.
 • Je hebt weinig tijd voor jezelf. Op je werk kan je ook even jezelf zijn, en geen moeder.
 • Huismoeder zijn is ook hard werken.
 • Je verbruikt meer gas, water en licht.

Werken als alleenstaande moeder

Als alleenstaande moeder heb je helemaal veel ballen hoog te houden. In de meeste gevallen komt het nu eenmaal vaak voor dat de moeder grotendeels voor de kinderen zorgt. Fulltime werken als moeder die alleenstaand is, is daarom bijna onmogelijk. Carrière maken als alleenstaande moeder is gelukkig niet helemaal onmogelijk! Er zijn wel een aantal belangrijke dingen die je hierbij helpen.

 • Misschien wel de allerbelangrijkste: doe werk waar je blij van wordt en waar je energie van krijgt! Als je een baan hebt waar je totaal geen energie uit haalt, is het lastig om thuis wél energiek te zijn. Je wilt een leuke moeder zijn voor je kinderen, en daar heeft je werk zeker invloed op.
 • Je hebt nu eenmaal hulp nodig en dat moet je accepteren. Al is het om je kinderen van school te halen, bij een sportclub te brengen of om op te vangen als je kind ziek is. Er hangt een prijskaartje aan een kinderopvang of oppas. Kijk eens in je sociale kring. Kunnen je ouders bijspringen, vriendinnen, of misschien een moeder van school?
 • Maak de situatie bespreekbaar met je werkgever en maak afspraken. Als je werkgever weet dat je minder flexibel bent maar wel ziet dat je je best doet, krijgt je werkgever hoogstwaarschijnlijk ook begrip voor de situatie.
 • Niet alles hoeft perfect te zijn. Je huis hoeft niet altijd spik en span te zijn, het haar van je kinderen hoeft niet altijd ingevlochten te zijn of strak in de gel te zitten, en op je werk zal je ook echt wel eens mindere dagen hebben. Leg je hierbij neer, anders loop je jezelf echt voorbij en dan ben je verder van huis.
 • Ontspan! Als je kinderen op school zijn of een weekendje bij opa en oma logeren, is het heel verleidelijk om je huis aan kant te maken en dingen te doen waar je normaal niet aan toe komt. Vergeet deze dingen en ontspan! Denk aan jezelf, en doe dingen waar jij blij van wordt. Luieren op de bank met een goed boek, afspreken met vriendinnen of even een rondje door het tuincentrum lopen.

Vaderschap en werk combineren

Het komt bij moeders vaker voor dat er op zoek wordt gegaan naar een goede balans tussen werk en het gezin. Toch zijn er ook genoeg mannen met kleintjes die op zoek zijn naar de juiste manier om deze nogal belangrijke dingen met elkaar te combineren. Veel van de bovenstaande onderwerpen waar we het over moeders hadden, zijn ook van toepassing op het vaderschap.

Het komt veel voor dat de vader de hoofdverdiener is. De vader werkt meestal fulltime. Het kan best pittig zijn om na een zware werkdag thuis te komen en ook nog de gezellige vader uit te moeten hangen. Hoe krijg je dit tóch onder controle? Tijd is schaars! En daarom kan het helpen om je tijd effectief te verdelen. Verdeel je tijd in blokken waar zowel privé en werk goed in uitkomen.

Bekijk ons aanbod vaderdagkaarten

Of je nu fulltime werkt, parttime werkt, stopt met werken, alleenstaande moeder bent óf een hardwerkende vader bent: carrière maken is mogelijk! Het is maar net hoe hoog je de lat voor jezelf legt. Een goede routine en het maken van duidelijke afspraken helpen hoe dan ook bij een goede balans tussen het gezinsleven en het werkleven.


Welke kaart ga jij binnenkort sturen?

; ;