Ware liefde, echte liefde, pure liefde, eeuwige liefde, onvoorwaardelijke liefde. Wauw, dat klinkt als alles wat je wilt toch? Er zijn verschillende definities van ware liefde maar wat is het dan precies? Bestaat de ware wel en hoe herken je het nou eigenlijk? Misschien ben je al een tijdje aan het daten met iemand en vraag je je af of dit nu de liefde van je leven is. Ook als je al jaren samen bent, kan er een moment komen waarin je je dit afvraagt. Wij zochten het voor je uit!

Wat is ware liefde?

Ware liefde klinkt als iets heel moois, en dat is het ook. Er is alleen een misverstand over dit begrip. Veel mensen denken dat ware liefde betekent dat je nooit een meningsverschil hebt, dat altijd alles perfect gaat en dat het eruit ziet als een Disney sprookje. Zoals in de van Dale wordt beschreven is warme genegenheid de echte betekenis van liefde.

Ware liefde gaat veel verder dan romantische dates en een ontbijtje op bed. Wat is liefde? Wat is onvoorwaardelijke liefde? De betekenis hiervan bestaat uit verschillende factoren: elkaar de ruimte geven, samen issues oplossen, het beste in elkaar naar boven halen, elkaar niet willen veranderen, jezelf kunnen zijn en er voor elkaar zijn in lastige periodes. Juist in moeilijke tijden kom je er vaak achter of het om ware liefde gaat. Dus al we antwoord geven op de vraag: wat is ware liefde? Dan draait het er vooral om dat je er onvoorwaardelijk voor elkaar bent, elkaar respecteert, elkaar accepteert en elkaar staande houdt bij ups en downs. Wanneer dit allemaal bij elkaar samenkomt weet je het zeker: jij bent mijn ware liefde!

Zelfliefde is de basis

Ware liefde begint bij jezelf. Als jij lief bent voor jezelf en van jezelf houdt, straal je dit ook uit naar de buitenwereld. Als je blij bent met jezelf, je imperfecties accepteert en de mooie dingen van jezelf omarmt, zorgt dit voor een gelukkiger leven. Je ziet dan namelijk veel minder obstakels waardoor je lekkerder in je vel zit. Als je niet genoeg van jezelf houdt is de kans groot dat je je irriteert aan een ander, terwijl je eigenlijk je eigen gevoelens op diegene projecteert. Van jezelf houden en aan jezelf werken in een relatie zijn dus enorm van belang.  

Hoe meer je van jezelf houdt…

… Hoe meer liefde je uitstraalt. Dit trekt andere mensen aan.
… Hoe beter je liefde kan ontvangen.
… Hoe beter je liefde voor iemand anders kan voelen.
… Hoe beter je je eigen grenzen kunt stellen.
… Hoe gelukkiger je bent.

Bekijk ons aanbod liefdeskaarten

Magazine > Ware liefde 2

Hoe herken je de ware liefde?

Misschien ben je al een hele tijd single en ben je op zoek naar de ware liefde. Waar moet je naar kijken en wat maakt mensen de ware? Het kan ook zo zijn dat je al jaren samen bent met je partner en je afvraagt of dit nu echt de ware is. Hoe weet je of iemand de ware is? Heb je inmiddels al jouw ware liefde gevonden?

Bij een eerste date kun je helemaal hoteldebotel zijn en het gevoel hebben dat deze persoon de ware voor je is. Dit gevoel is heerlijk en je moet vooral van deze vlinders genieten, maar hoe weet je zeker dat je de ware gevonden hebt? Ware liefde komt onverwachts. Wanneer jij met een checklist klaarzit en afvinkt of je date aan alle eisen voldoet, ga je het waarschijnlijk niet vinden. Het gaat veel verder dan een goed uiterlijk en een leuk gesprek. Ware liefde is daarom ook niet altijd makkelijk te herkennen.

Om erachter te komen of je de ware bent voor elkaar, is het van belang dat je allebei je hart durft te openen. Dit lukt misschien niet op de eerste date en daarom moet je na die eerste goede indruk, elkaar stapje voor stapje beter leren kennen. Het gevoel van ware liefde begint met een goed gesprek, bepaalde overeenkomsten en een vertrouwd gevoel. Om het zeker te weten moeten jullie toch echt eerst samen op onderzoek uitgaan, elkaar beter leren kennen en jullie harten openen.  

Als je jaren samen bent heb je al verschillende situaties meegemaakt met elkaar. Tijdens deze situaties kom je er ook achter of jullie in dezelfde definitie van ware liefde geloven. Is je partner er écht voor je geweest zoals jij dat wilde toen je in een moeilijke periode zat? Praten jullie problemen met elkaar uit of loopt één van de twee weg en blijft alles in het midden? Als jullie allebei evenveel geven en nemen in de relatie geloven jullie hoogstwaarschijnlijk in dezelfde definitie.

Kenmerken van ware liefde:

 • Jullie vertrouwen elkaar voor de volle 100%. Hiermee geven jullie elkaar de ruimte om los van elkaar dingen te doen zoals hobby’s of afspreken met vrienden of vriendinnen.
 • Jullie hebben wel eens onenigheid maar lossen dit samen op door te praten en door compromissen te sluiten. Jullie proberen niet je gelijk te halen maar komen samen tot een goede oplossing.
 • Jullie accepteren elkaar zoals jullie zijn en proberen elkaar niet te veranderen. Jullie houden van elkaars imperfecties. Iedereen is uniek en dat respecteren jullie van elkaar. Jullie zijn dankbaar voor elkaar en vullen elkaar aan.
 • Jullie steunen elkaar en halen daarmee het beste in elkaar naar boven. Jullie staan achter elkaars keuzes en helpen elkaar bij de doelen en levensdromen die jullie willen bereiken.
 • Jullie zijn verzot op elkaar, ook als er dingen veranderen. Misschien krijgt één van jullie een nieuwe baan, een gekke hobby, een ander kapsel of maak je een persoonlijke verandering.

Onvoorwaardelijke liefde voor mensen waarop je niet verliefd bent

Echte liefde is iets heel moois wat eigenlijk altijd wordt gelinkt aan iemand waarop je verliefd bent. Kun je ook onvoorwaardelijk van iemand houden waar je een andere band mee hebt? Ja, zeker! Denk bijvoorbeeld aan je ouders die altijd voor je klaar staan, je beste vriend of vriendin die je altijd weer weet op te vrolijken, je broer of zus die je steunt in wat je doet of je kind die je ongelofelijk trots maakt. Deze mensen zijn er voor jou en jij bent er voor hen. Geven en nemen dus, net zoals bij een liefdesrelatie. Je hoeft daarom echt niet altijd verliefd te zijn om ware liefde te kennen. 

Ware liefde quotes

Soms wil je met een korte quote zeggen dat diegene de ware voor je is. Wij hebben er een aantal voor je verzameld. Schrijf één van de quotes op een lieve valentijnskaart, maak een poster met een inspirerende quote en geef hem cadeau met Valentijnsdag, óf zet een mooie quote onder de Instagram post die je vast en zeker plaatst op Valentijnsdag.

Quotes jij bent mijn ware liefde:

 • Love is just a word until someone special gives it a meaning.
 • Go for someone who is not only proud to have you, but will take every risk just to keep you.
 • If you truly love someone, being faithful is easy.
 • You’re not an option, you’re my priority.
 • I will never stop trying, because when you find the one, you never give up.
 • Till my last day, I’ll be loving you.
 • Ware liefde is… wanneer je van iemand houdt tot aan je laatste adem.
 • Word verliefd wanneer je er klaar voor bent en niet wanneer je eenzaam bent.
 • Liefde is… elkaars dromen waarmaken.
 • Gelukkig zijn betekent niet dat alles perfect is.

Bekijk ons aanbod liefdescadeaus

Magazine > Ware liefde

Hopelijk heb jij door het lezen van deze blog antwoord gekregen op de vraag wat is echte liefde? Voor de meeste mensen heeft de definitie ware liefde toch wel dezelfde betekenis. Liefde is samen zijn, liefde is voor altijd, liefde is elkaar de ruimte geven, elkaar accepteren, respecteren en er voor elkaar zijn in goede en slechte tijden. Een mix van hard werken en dingen vanzelf laten gaan, dat is echt liefde! Maar ook voor iemand anders dan je partner kun je onvoorwaardelijke liefde voelen. Geven en nemen spelen de hoofdrol in dit verhaal. En onthoudt: echte liefde begint bij zelfliefde!


Welke kaart ga jij binnenkort sturen?

; ;