Een spontaan kaartje op de mat, een lief berichtje op een onverwacht moment of gewoon even vragen hoe het met iemand gaat. Een klein gebaar met een grote impact. Toch is in deze digitale wereld veel veranderd. Wij vroegen ons af hoe attent Nederland nu eigenlijk écht is, en dat vonden wij wel een onderzoek waard! Benieuwd hoe het precies zit en wat je zelf kunt doen om wat attenter te zijn? Wij vertellen het je graag.

Hoe attent ben jij?

Ben jij altijd up to date van alle verjaardagen door die fijne verjaardagskalender op het toilet? Zet jij een reminder van belangrijke gebeurtenissen van vrienden en familie in je agenda? Stuur jij wel eens zomaar een kaartje? Lekker bezig! 81% van de Nederlanders omschrijft zichzelf dan ook als een attent persoon. Bijna 55% van deze attente mensen zegt ongeveer één keer paar maand iemand te verblijden met een kleine attentie. 18,8% zegt zelfs iedere week iemand blij te maken met een kaartje of een klein cadeautje. 71% zegt nooit verjaardagen van belangrijke mensen in hun leven te vergeten. Dat klinkt veelbelovend, vind je niet?!

Inwoners van Limburg vinden zichzelf het meest attent. Op de tweede plaats staat de provincie Utrecht, waar de inwoners ook trots zijn op hun attentie. Noord-Brabant volgt op de derde plaats. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat Groningers zichzelf als minst attent beschouwen. Hier is dus nog werk aan de winkel!

Zomaar een kaart sturen? Bekijk ons aanbod

Hallmark hoe attent ben jij

Een attente jij, maakt iemand anders blij

Ondanks het hoge percentage dat zichzelf attent vindt, wilt twee derde van de Nederlanders zelf nóg attenter zijn naar vrienden en familie toe. Wat kun jij doen om nog attenter te zijn?

 • Koop een verjaardagskalender en hang hem op een plek waar je iedere dag komt. Je kunt dan op tijd een kaartje sturen.
 • Luister goed naar de mensen waar je mee praat. Als je hem of haar de volgende keer ziet, kun je terugkomen op dit verhaal.
 • Laat anderen weten dat je hun werk of persoonlijkheid waardeert. Geef een complimentje wanneer iemand iets goeds doet.
 • Zet reminders in je agenda. Krijgt een vriendin binnenkort de sleutel van haar nieuwe huis? Moet je oom volgende week een operatie ondergaan? Of gaat je zus bijna met zwangerschapsverlof? Het zijn allemaal momenten waarbij je succes kunt wensen met een belletje, berichtje of een kaartje.
 • Stuur vaker zomaar een kaartje. Omdat je blij bent met die lekkere stamppot van je oma, omdat je moeder iedere maand de uitgroei van je haar verft of omdat je collega je werk heeft overgenomen toen je op vakantie was. Laat blijken hoe blij je met ze bent!
 • Zit iemand om je heen in een moeilijke tijd? Bied steun aan. Breng een pannetje soep langs, geef hem of haar de ruimte en bied een luisterend oor.
 • Zorg altijd voor een voorraadje kaarten en postzegels thuis. Als er plotseling een gebeurtenis is in je omgeving, kun je meteen een kaartje sturen.
 • Je kan niet altijd alles van iedereen onthouden. Wees attent naar de mensen die het belangrijkst voor je zijn. Focus je daarom vooral op deze groep mensen. Af en toe een onbekende helpen door een boodschappentas te tillen of iemand helpen oversteken is natuurlijk nooit verkeerd!
 • Probeer jezelf af te sluiten voor prikkels. Het is lastig om attent te zijn als je hoofd vol zit. Je kunt pas attent zijn als je oplettend bent. Zorg daarom voor genoeg ontspanning, want dat zorgt voor ruimte in je hoofd.

Hoe geef je iemand een compliment?

De attentheid van je omgeving

Hoeveel waarde hecht jij aan de attentheid van jouw vrienden en familie? Volgens ons onderzoek hecht 67% veel waarde aan de attentheid van hun naaste omgeving. 94% van de Nederlanders hecht vooral bij een belangrijk levensmoment zoals geboorte, overlijden, huwelijk of een verjaardag meer waarde aan een kaartje dan een berichtje op Whatsapp.

Naast deze belangrijke momenten kunnen we in Nederland ook de spontane attenties wel waarderen. Wij begrijpen dat als geen ander! Hoe leuk is het om zomaar een kaartje te ontvangen of als iemand met oprechte interesse vraagt hoe je vakantie is geweest? De bewoners van Utrecht hechten hier de meeste waarde aan. Hierna volgt Flevoland. Waar de minste waarde wordt gehecht aan attent zijn? Dat is Friesland. Zou dat komen door hun Friese nuchterheid? Als er aan jou gedacht wordt, ben je ook sneller geneigd om aan de ander te denken. Zo steek je elkaar aan met elkaars attentheid, mooi toch?!

Hallmark attent kaart

Attent zijn in de liefde

Attentie gaat niet alleen om grote gebaren maar zit hem juist in de kleinste dingen. Een briefje in je lunchbox, een bloemetje omdat je het zo goed doet, je favoriete gerecht op tafel óf zomaar een kaartje om te laten weten hoe blij je met elkaar bent. Het klinkt als muziek in de oren, toch?! Hoe gaat het daadwerkelijk met de attentheid van onze partners? Uit het onderzoek blijkt dat 37% van de Nederlanders zijn of haar partner écht attent vindt. Ruim één op de tien Nederlanders vindt zijn of haar partner totaal niet attent en zou dat graag anders zien. Onze tip voor jou: bespreek met je partner hoe je het graag zou willen zien.

Wat je als partner kunt doen om attenter te zijn voor je geliefde? Wij vertellen het je graag!

 • Luister écht naar je partner. Zo weet je wat er bij elkaar speelt en kun je hierop inspelen. Je bent dan bijvoorbeeld op de hoogte van die belangrijke pitch die je partner op het werk moet geven. Je kunt op deze dag even aan elkaar denken en je partner vooraf heel veel succes wensen.
 • Heeft je partner een drukke dag en moeten er nog boodschappen gedaan worden? Dan help je je partner er enorm mee door alvast naar de supermarkt te gaan. Misschien ligt er een pakketje bij de buren die opgehaald moet worden óf moet de vaatwasser nog worden ingeruimd.
 • Kom in actie wanneer je partner het juist niet verwacht. Neem je partner onverwachts mee naar zijn of haar lievelingsrestaurant óf regel kaartjes voor een concert waar hij of zij fan van is.
 • Attent zijn betekent dat je iets voor de ander doet zonder hetzelfde terug te verwachten. Als jij de tafel hebt afgeruimd betekent dit niet dat je partner het de volgende dag moet doen. Je doet dit omdat je elkaar graag helpt.
 • Attent zijn betekent ook dat je je partner altijd aanmoedigt. Wees blij voor de ander en respecteer de keuzes van je partner.

Bekijk ons aanbod bloemen

Kortom, attent zijn zit hem in de kleine dingen! Het is mooi om te zien dat een groot aantal Nederlanders zichzelf al als attent beschouwt en regelmatig iemand verrast met een kleine attentie. Toch willen we dit soms nog nét een beetje meer doen naar onze vrienden en familie. Gelukkig zijn er genoeg eenvoudige manieren waarop jij jouw attentheid kunt vergroten. Ook in de liefde zijn het de kleine gebaren van liefde en zorgzaamheid die voor een relatie vol warmte zorgen. Laten we elkaar aansteken met onze attentheid en elkaar positief beïnvloeden!


Welke kaart ga jij binnenkort sturen?

; ;