1. Home
 2. Magazine
 3. Magazine categorie kerst
 4. Tips voor de perfecte foto op uw kerstkaart

Perfecte kerstkaartfoto

Dit is het seizoen voor het maken van familiefoto's. Het vastleggen van een leuke kerstkaartfoto met het gezin is een hele uitdaging. Huilende baby’s, opstandige pubers en huisdieren die wegrennen maken het extra moeilijk. Misschien blijft het ieder jaar bij een vrolijke selfie en wil je het dit jaar wat professioneler aanpakken. Onze Hallmark fotografen helpen je hier graag bij en hebben tips voor je! Van wat je aan moet trekken tot de juiste camera-instellingen. We hebben een aantal van hun trucs voor familiefoto's met kinderen, baby's en zelfs huisdieren voor je op een rijtje gezet.

Het familieportret achter 'say cheese'

Haal eerst diep adem en ontspan, adviseert Steve Wilson, senior fotograaf bij Hallmark. Accepteer dat het maken van een mooie foto wat tijd en waarschijnlijk ook veel geduld kost. Als algemene regel stelt Steve voor om ten minste twee keer zoveel foto's te maken als het aantal mensen dat op de foto staat.

 1. Waar te fotograferen

  Voor een mooie omgeving kun je het best de natuur in! Steve fotografeert het liefst in de open schaduw, bijvoorbeeld in de schaduw van een boom. Dit zorgt voor flatterend licht op de mensen zonder dat ze in de zon staren of scheel kijken. Binnenshuis kun je het beter zo eenvoudig mogelijk houden. Om een saaie opstelling tegen de muur te vermijden, fotografeer je de groep in het midden van de kamer. Op deze manier creëer je namelijk meer diepte. Zoek een achtergrond die niet te druk is en niet afleidt van de focus van je portret.
 2. Camera-instelling en timer

  De meeste camera's hebben een automatische en een handmatige instelling. Je hoeft geen professional te zijn om de handmatige instelling te gebruiken. Voor een foto van een familie van bijvoorbeeld 12 personen, gebruik je een statief. Zet de camera op handbediening, stel je lens in op f5.6 of f8, stel de sluiter in en test tot je een mooi resultaat krijgt. Met deze instellingen stelt de camera de mensen scherp en alles rondom de mensen een beetje onscherp. Stel de lens in op f4 voor individuele personen. Voor 2 personen doe je hetzelfde maar dan iets dichterbij.

  Als je de zelfontspanner gaat gebruiken, stel je de timer in op 10 seconden zodat niet iedereen eindeloos zit te wachten tot hij afgaat! Als je geen zelfontspanner hebt, kun je overwegen een draadloze afstandsbediening aan te schaffen zodat je foto's kunt maken wanneer je op je plek staat.
 3. De mensen rangschikken

  Van een saaie foto waarop iedereen netjes naast elkaar zit, wordt niemand blij. Iedereen mag best een beetje nonchalant in een rijtje gaan zitten. Steve zet graag de oudste generatie in het midden en werkt van daaruit naar buiten toe. Ga op de armleuningen van de stoelen of banken zitten, omhels elkaar en ga zoveel mogelijk in elkaars verlengde zitten. Zo ontstaat een meer ongedwongen, natuurlijk ogende foto. Om het ijs te breken kun je eerst een beetje gek doen met elkaar of meezingen met kerstmuziek, zodat iedereen zich op zijn gemak voelt. Laat de fotosessie lang genoeg duren dat iedereen de tijd heeft om te ontspannen.
 4. Wat moet je aantrekken?

  Houd de kleding eenvoudig. Effen kleuren en subtiele patronen zijn beter dan gewaagde patronen. De kleur wit kun je het best vermijden. Het allerbelangrijkste is dat iedereen zich op zijn of haar gemak voelt in wat ze dragen.

 

Perfecte kerstkaartfoto

Kinder- en babyportretten: gegarandeerd oohs en ahhs

Hallmark-fotografe Jane Kortright heeft veel uren op haar buik doorgebracht, oog in oog met schattige baby's en kinderen. Van dichtbij fotograferen is slechts één van de vele trucjes die ze gebruikt bij het maken van de perfecte foto.

 1. Wees voorbereid

  Voordat je de kleintjes verzamelt, moet je je zo goed mogelijk voorbereiden. Als je je kind(eren) op de voorgrond zet, heb je waarschijnlijk niet heel veel tijd voordat de stemming omslaat en ze proberen te ontsnappen. Probeer hierop in te spelen door hun favoriete speeltjes klaar te leggen om hun aandacht te trekken. Het helpt ook als je een andere, eigen manier hebt om ze tijdens de fotosessie een beetje in bedwang te houden.
 2. Geef ze een leuke activiteit

  Je hebt meer kans om de perfecte foto te maken als kinderen iets doen waar ze blij van worden. Denk aan ijsjes, sproeiers en bellenblaas, zegt Jane. Alles waar kinderen een blije uitdrukking van krijgen!
 3. Neem een assistent mee

  Baby's en kinderen bewegen continu. Laat iemand je helpen om ze een beetje op hun plek te houden en de aandacht op jou te richten.
 4. Wees niet bang om dichtbij te komen

  Soms zijn de beste foto's, de foto's van voeten, handen en zelfs wimpers. Jane zegt dat dit soort foto's voor ouders later het meest emotioneel kunnen zijn.
 5. Kies het juiste moment

  De beste tijd om baby's en kleine kinderen te fotograferen is tijdens hun piekmomenten. Het lijkt vanzelfsprekend, maar wat het beste moment van de dag voor jou is, is misschien niet het beste moment van de dag voor je kleintje.
 6. Wees niet bang om gek te doen

  De beste fotografen schamen zicht niet als het gaat om het fotograferen van kinderen. Ga op je buik liggen, trek gekke gezichten en gebruik gekke stemmetjes. Wat is een beetje schaamte als het resultaat een onbetaalbare foto is?
 

Huisdieren: zit, blijf en glimlach

Een tennisbal en een piepspeeltje behoren tot de onmisbare uitrusting van fotograaf Kevin Hosley bij het fotograferen van dieren. Veel van de tips voor het fotograferen van kinderen gelden ook voor het fotograferen van dieren zegt hij. Huisdieren zijn ook snel afgeleid en hebben een korte aandachtsboog. Kevins belangrijkste advies is om geduldig te zijn en om je apparatuur klaar te hebben staan voordat je begint met fotograferen. Kies de juiste plek want je wilt een omgeving waarin je huisdieren zich zo comfortabel en veilig mogelijk voelen.

 1. Laat je huisdier wennen

  Laat huisdieren wennen aan de camera en verlichting. Als je rekwisieten of kleding wilt gebruiken, kun je deze het best enkele dagen voor de fotosessie alvast in de buurt leggen zodat de dieren eraan kunnen wennen. Je kunt niet zomaar je camera pakken, naar ze toe lopen en ze fotograferen, zegt Kevin. Ze worden zelfs nerveus als je een mobiele telefoon in het gezicht van je huisdier houdt en dat wil je natuurlijk niet. Als je bijvoorbeeld wilt dat je huisdier een rendiergewei draagt, laat hem er dan even aan wennen voordat je foto’s gaat maken.
 2. Neem de tijd

  Wees bereid om minstens een half uur te besteden aan het maken van foto's van je huisdier. Als je bijvoorbeeld wilt dat katten op een bepaalde plek gaan zitten, moet je ze misschien 75 keer oppakken en weer terugzetten voordat je de foto krijgt die je wilt.
 3. Beloon je huisdieren

  Geef huisdieren een speeltje of traktatie als ze doen wat je wilt.
 4. Vraag of iemand je helpt

  Het is moeilijk is om alles zelf te doen. Net zoals bij kinderen is het fijn als iemand je helpt om de dieren op de juiste plek te krijgen.
 

leuke kerstkaartfoto-ideeën

Elk gezin heeft zijn eigen kijk op de feestdagen. Voor de één is kerst met de familie om de kerstboom zitten, en voor ander is kerst een moment om de foutste kersttruien uit de kast te halen. Maak het persoonlijk en wens iedereen "prettige feestdagen" op jullie eigen manier. Hier zijn wat ideeën om je aan het denken te zetten:

 1. Huisdier project

  Verkleed je huisdieren voor foto's die je dierbaren niet snel zullen vergeten. Denk aan een gewei, elfenmutsen en flaporen.
 2. Spreek het uit

  Trek geruite pyjama’s aan bij de kinderen en laat ze de letters J-O-Y spellen met hun pose. Je kunt ook de hele familie bij elkaar brengen en bordjes vast laten houden met teksten erop zoals "Ho Ho Ho".
 3. Lekker speels

  Kinderen maken de mooiste cadeaus van allemaal, dus laat ze verstrikt raken in feestelijke lichtjes, verkleed als de kerstman en springend uit reusachtige geschenkverpakkingen.
 

Welke kaart ga jij binnenkort sturen?

; ;