1. Home
 2. Magazine
 3. Magazine categorie kerst
 4. De checklist voor een schitterend kerstmaal zonder kerststress

Dé checklist voor een fantastisch kerstdiner zonder kerststress

Het kerstdiner: voor de één een groot feest en voor de ander een nogal grote klus. Wanneer je het kerstdiner thuis gaat vieren is een goede voorbereiding het halve werk. Met een duidelijke checklist zal je zien dat alles op rolletjes loopt! Zo heb je nog lekker veel tijd over om je bezig te houden met andere dingen zoals je kerstoutfit.

 1. Planning en uitnodiging kerstdiner

  Begin op tijd met het maken van een goede planning. Iedereen is tegenwoordig al ruim van tevoren bezig met het maken van afspraken voor de feestdagen. Bedenk wie je wilt uitnodigen en denk hierbij ook goed na over het aantal gasten dat je daadwerkelijk kwijt kunt in huis. Als je er later achter komt dat je huis te klein is voor het aantal gasten, krijg je daar weer stress van. En dat is juist niet de bedoeling!

  Wil je het kerstdiner geven op kerstavond, eerste kerstdag of tweede kerstdag? Kies een moment waarop je denkt dat de meeste mensen kunnen en begin op tijd met het sturen van een uitnodiging. Stuur je een WhatsApp berichtje, een handgemaakte kaart of maak je online de kerstuitnodigingen?
  Vraag in de uitnodiging wel even of je gasten willen bevestigen of ze erbij zijn. Anders weet je straks nog niet waar je aan toe bent.
   
 2. Hoe stel ik een kerstmenu samen?

  Nadat je reactie hebt gekregen van de gasten kun je je bezig gaan houden met het kerstmenu! Hoeveel personen komen er? Zijn er mensen met allergieën? Hoeveel gangen wil je serveren? Wil je een origineel kerstdiner en koken in een bepaald thema? Doe kerstdiner inspiratie op in kookboeken, het internet en neem folders mee uit de supermarkt. Vergeet geen passende wijn uit te kiezen voor bij het diner. Een ander drankje kan natuurlijk ook. Denk vooral niet te moeilijk en maak een keuze die iedereen lekker vindt. Je voorkomt dan dat je voor iedereen iets anders moet maken.

  Experimenteer alvast in de weken voor kerst met de gerechten die je wilt maken. Zo weet je zeker dat er tijdens het bereiden van het officiële kerstdiner niets is om je zorgen over te maken. Check ook even of er gerechtjes zijn die je eerder kunt voorbereiden zodat je op de dag zelf niet de hele dag in de keuken hoeft te staan.
   
 3. De boodschappen checklist die je gegarandeerd gaat helpen

  Nu je weet wat je gaat maken is het tijd voor de volgende checklist: checklist boodschappen! Ga alle verzamelde recepten af en maak een boodschappenlijstje. Schrijf eerst alle ingrediënten onder elkaar en schrijf erna het lijstje opnieuw op volgorde van het looppad in de supermarkt. Zo maak je het extra makkelijk voor jezelf!

  Heb je producten nodig van de bakker, slager of visboer? Plaats alvast je bestelling zodat je gegarandeerd bent van vers stokbrood en een lekker stukje vlees of vis.

  Vergeet niet dat het de dagen voor kerst altijd ontzettend druk is in de supermarkten. De kans is ook groot dat echte typische kerstproducten zijn uitverkocht. Heb je ingrediënten nodig die lang houdbaar zijn? Zorg dan dat je dit ruim van tevoren vast in huis haalt. Stel je in op de drukte in de supermarkt of ga vroeg in de ochtend als het nog rustig is. Natuurlijk kun je ook lekker je boodschappen online bestellen. Een voordeel hiervan is dat je die zware boodschappentassen niet hoeft te tillen en dat je die tijd goed kunt gebruiken voor andere dingen zoals de tafeldecoratie!
   
 4. De perfect gestylde kerstdiner tafel

  Met al die lekkere gerechten komt het wel goed, maar met een mooi gestylde kersttafel ziet alles er nog lekkerder uit! Heb je gekozen om te koken in een bepaald thema, pas hier dan ook de decoratie voor de kersttafel op aan. Als je geen specifiek thema hebt waarin je kookt, verzin er dan wel één die je gebruikt voor de tafeldecoratie. Kies een kleurenpalet of een sfeer die je wilt doorvoeren zodat het een mooi geheel is.

  Begin met een tafelkleed als basis. Met een rustig tafelkleed kun je je later helemaal uitleven met de decoratie. Trek al je servies uit de kast en gebruik een onderbord. Door borden in verschillende formaten op elkaar te stapelen krijg je al meteen een chique en aangekleed effect.

  Leg het bestek naast de borden. Altijd lastig hoe je dat volgens de etiquette moet doen, maar wij helpen je natuurlijk graag! Je gebruikt het bestek altijd van buiten naar binnen. Links leg je de vorken en rechts de messen en lepels. Het bestek voor het nagerecht leg je boven de borden.

  We kunnen natuurlijk niet proosten zonder glazen! Pak het mooiste glaswerk uit je servieskast en zet de glazen rechtsboven het bord. Zet het waterglas, het rode wijnglas en het witte wijnglas in een schuine lijn rechts boven de borden.

  Met de decoratie zet je de puntjes op de i. Let er wel op dat je niet té veel op tafel zet want je moet wel genoeg ruimte over houden om het eten straks neer te zetten. Leg kerstgroen in het midden van de tafel of kies juist voor wat kerstballen. Zet een paar kandelaars in verschillende hoogtes op tafel met dinerkaarsen erin. Dit zorgt ook meteen voor een heerlijke kerstsfeer! Maak de kersttafel helemaal af met tafelschikking kaartjes. Schrijf de namen van je gasten met een mooie (glitter)pen op het kaartje en leg dit op de borden met een groen kersttakje erbij.
   
 5. De dag van het kerstdiner

  Yes, het is zo ver, de dag van het kerstdiner! Probeer een beetje te relaxen tijdens de voorbereidingen. Begin op tijd, schenk lekker wat te drinken in en zet een Christmas playlistje op. Dek eerst de tafel, dan hoef je daar niet meer aan te denken. Duik daarna de keuken in en neem je tijd. Als er nog wat kleine dingen moeten gebeuren wanneer je gasten er al zijn, is dat echt niet zo erg. Geef ze alvast een kerstkransje en doe lekker je ding. Tijdens het kerstdiner heb je tijd zat om gezellig met elkaar te kletsen.
   

Kerstdiner checklist

Wanneer je op tijd begint met de voorbereidingen en de checklist afwerkt, komt het helemaal goed. Vergeet niet te genieten van het moment dat je met elkaar bent. Dat is uiteindelijk echt waar het kerstdiner om draait. Eetsmakelijk!


Welke kaart ga jij binnenkort sturen?

; ;