Lieve woorden voor moeilijke momenten voor, tijdens en na de zwangerschap

Zwanger worden is niet vanzelfsprekend, evenals een goede zwangerschap of een gezond kindje krijgen. Soms loopt het helaas anders dan ‘normaal’ en dan is het fijn wanneer er iemand aan je denkt. Maar wat zeg je tijdens deze moeilijke momenten? Wij geven je wat ideeën over hoe je iemand een hart onder de riem steekt tijdens moeizaam zwanger worden, complicaties tijdens de zwangerschap, een miskraam, stilgeboorte of het overlijden van een pasgeboren kindje.

Wat zeg je tegen iemand die een miskraam heeft gehad?

Op moeilijke momenten weet je vaak niet wat je moet zeggen tegen de persoon die het doormaakt. Dat is heel normaal en wijst erop dat je dit soort momenten gelukkig niet vaak meemaakt. Maar als iemand niets liever wil dan een baby krijgen en het zwanger worden lukt niet, verloopt moeizaam of eindigt in een miskraam of stilgeboorte, is het voor de ander heel fijn dat je wel iets van je laat horen. Wat je dan zegt? Eigenlijk hoef je weinig te zeggen, maar laten weten dat je aan een ander denkt is vaak al genoeg.

Wat voor kaart stuur je op zo’n moeilijk moment?

Er is voor ieder moment een passende kaart. Van blanco kaarten tot kaarten met simpelweg ‘sterkte’, maar ook hele specifieke kaarten die zich echt richten op het moeilijke moment zelf. Zo stuur je kaartjes om te laten weten dat je duimt voor het koppel dat een IVF traject ingaat, je er bent voor wie er opeens alleen voor staat tijdens de zwangerschap, je meeleeft met een stilgeboorte, het verlies van een kindje tijdens de zwangerschap of het overlijden van een pasgeboren baby. Wat fijn is aan deze specifieke kaarten, is dat de kaart zelf eigenlijk al genoeg zegt. Als je niet weet wat je moet zeggen, is alleen je naam in de kaart al genoeg, maar natuurlijk ben je vrij om de tekst binnenin zo kort of lang te maken als je zelf wilt.

Moeilijke momenten baby

 

Kaarten voor bijzondere babymomenten

Naast kaarten die je stuurt wanneer het tegenzit met zwanger worden of een baby krijgen, zijn er ook kaarten voor bijzondere babymomenten met een positieve noot. Bijvoorbeeld wanneer ouders in spé in aanmerking komen voor adoptie, wanneer een Bewust Alleenstaande Moeder (BAM) een kindje krijgt, er een regenboogbaby geboren wordt (gezond kindje na eerdere miskraam) of wanneer je een overleden kindje wilt herdenken op zijn of haar verjaardag.

Schrijftips voor in een moeilijke momenten kaart

 • Bij moeizaam zwanger worden:
 • Ik blijf voor jullie duimen en aan jullie denken. Veel liefs van [naam];
 • Na regen komt zonneschijn. Ik hoop dat de zon snel gaat schijnen voor jullie. Liefs van [naam];
 • Probeer positief te blijven, ook al zit het tegen. Ik hoop op een blij moment voor jullie. Liefs van [naam];

 

 • Bij een miskraam, stilgeboorte of overlijden van een baby:
 • Ik denk aan jullie en leef mee met dit grote verdriet. Liefs, [naam];
 • Het verdriet is even groot als het geluk was. Ik wens jullie veel sterkte. Lieve groetjes van [naam];
 • Zo klein, zo lief, zo gewenst. Ik leef met jullie mee. Sterkte en liefs van [naam];

 

 • Bij verjaardag van overleden kindje:
 • Ieder jaar wordt de ster van [naam kindje] een beetje groter en schittert hij nog net zo fel als [leeftijd] jaar geleden. Gefeliciteerd met [naam kindje]. Ik denk aan hem/haar vandaag.;
 • Een dag met een traan en een lach want jullie grote meid/jongen zou al [leeftijd] jaar zijn geworden op deze bijzondere dag. Liefs van [naam];
 • [leeftijd kindje] jaar geleden verscheen er een nieuwe ster aan de hemel. Nog altijd zichtbaar en voelbaar in het hart, in het bijzonder op deze dag. Liefs van [naam];

Hopelijk heeft dit artikel je geholpen om jouw lieve woorden naar een ander te sturen. Wanneer je op zoek bent naar kaarten voor moeilijke momenten baby, vind je deze hier. Probeer in je achterhoofd te houden dat het niet gaat om wat of hoeveel je zegt, maar vooral om dát je iets zegt. De ontvanger zal een lief kaartje zeker waarderen en nooit vergeten na zo’n moeilijk moment.


Iemand laten weten dat je aan ze denkt?

; ;