Wanneer is het Moederdag en waarom wordt het overal gevierd?

Moederdag wordt in 2024 over de hele wereld gevierd. Je moeder heeft je het leven geschonken en heeft je hele leven voor je gezorgd. En voor veel mensen is het begrip ‘moeder’ nog veel breder dan dat. Denk aan vriendinnen die net moeder zijn geworden of een familielid dat altijd voor je klaar heeft gestaan. Dat mag geëerd en gevierd worden! Maar wanneer is het eigenlijk Moederdag in 2024? Ook leuk om te weten, waar komt de traditie van Moederdag vandaan? En hoe wordt deze dag in andere delen van de wereld gevierd? Tijd om wat dieper in de mooie traditie van Moederdag te duiken.

Op welke dag valt Moederdag dit jaar?

Wist je dat Moederdag ieder jaar op een andere dag valt? Iedere tweede zondag van mei vieren we Moederdag. Zo valt Moederdag 2024 bijvoorbeeld op 12 mei. Houd de kalender dus goed in de gaten zodat je weet op welke dag je een cadeautje naar je moeder kunt brengen!

Waarom is Moederdag niet ieder jaar op dezelfde dag?

We vieren Moederdag sinds 1925. Het idee achter Moederdag is overgenomen van de Amerikanen. Moeders werden gezien als de stille, vaak onzichtbare kracht achter de ontwikkeling van de natie. Door het huishouden te doen, voor de kinderen te zorgen en eten op tafel te zetten, hadden de mannen hun handen vrij om aan het werk te gaan. Het idee van Moederdag is om de rollen om te draaien. Vandaar dat je moeder ontbijt op bed krijgt en de hele dag lekker in de watten wordt gelegd.

Dit idee is bedacht door mevrouw Anna Jarvis van de Methodist Episcopal Church in West Virginia, in de Verenigde Staten. Na haar overlijden koos haar dochter de tweede zondag van mei als Moederdag, precies één week na het overlijden van haar moeder. En daarom vieren wij Moederdag ieder jaar op een andere dag. Zo heb je nog eens wat te vertellen als iemand je vraagt wanneer het Moederdag is!

De oorsprong van Moederdag

Hoewel Moederdag in Nederland al een eeuw lang een traditie is, ligt de oorsprong van deze feestdag nog veel verder terug in de tijd. Wanneer is Moederdag eigenlijk begonnen? Dat verhaal begint eeuwen geleden in het Oude Griekenland. In deze samenleving stond het moederschap vaak centraal. Dat kwam onder andere door de uitgebreide ceremonies die werden gehouden voor Rhea, de moeder van de goden. Nu weet je niet alleen wanneer het Moederdag is maar ook dat je deelneemt aan een oeroude traditie!

Hoe wordt Moederdag in de rest van de wereld gevierd?

Veel landen over heel de wereld hebben het ‘Amerikaanse model’ van Moederdag overgenomen en vieren het op de tweede zondag van mei. Onder andere Australië, Turkije, Zwitserland, Canada en Zuid-Afrika vieren Moederdag ongeveer op dezelfde manier als dat wij dat hier in Nederland doen.

In het Midden-Oosten vieren ze Moederdag net even anders. Daar wordt 21 maart beschouwd als Moederdag. Dit is de eerste dag van de lente, een uitstekend moment om vrouwen en moeders in het zonnetje te zetten. Andere landen, zoals Frankrijk en Zweden, vieren Moederdag op de laatste zondag van mei, terwijl Spanje en Portugal juist op de eerste zondag van mei ‘Dia de la madre’ vieren.

Waarom wordt 15 augustus vaak genoemd als de ‘echte’ Moederdag?

In Antwerpen wordt 15 augustus vaak als de ‘echte’ Moederdag bestempeld. Dat kan nog wel eens verwarring opleveren, zeker wanneer je in, of vlakbij België woont. Wanneer is Moederdag in België in augustus ontstaan? En waarom juist op die dag?

De reden dan Antwerpenaren op 15 augustus vieren is vrij eenvoudig. Het idee van de Amerikaanse Anna Jarvis was in 1913 in België al geïntroduceerd door kunstenaar Frans van Kuyck. Omdat dit idee eerder werd geopperd dan de versie die vanuit Amerika over is komen waaien, hebben de Vlamingen nog een punt ook wanneer ze het over de ‘echte’ Moederdag hebben. De dag op 15 augustus is ook niet zomaar gekozen. Dit is volgens het Christendom de dag dat Maria, de moeder van Jezus, in de Hemel werd opgenomen.

Hopelijk weet je nu wanneer Moederdag 2024 is en ben je meer te weten gekomen over deze mooie feestdag. Zorg goed voor je moeder, zorg goed voor elkaar en vertel het verhaal van Moederdag verder!


Welke moederdag kaart ga jij binnenkort sturen?

; ;