1. Home
 2. Magazine
 3. Magazine categorie feest
 4. Hoe maakt je een origineel gedicht voor Sinterklaas?

Hoe schrijf je een origineel sinterklaas gedicht?

‘Sinterklaas was aan het denken, wat hij je dit jaar zou schenken’… Dat sinterklaas gedichtje kennen we nou wel! Toch is het soms lastig om iets originelers te bedenken dan dat. Leuk dat er is besloten om te dichten voor elkaar, maar niet iedereen is hier net zo goed in als Sinterklaas of rijmpiet. Je wilt natuurlijk wel met een origineel sinterklaas gedicht aankomen en daarom hebben wij drie gouden tips voor je uitgelicht. Wedden dat jij straks iedereen versteld doet staan met je sinterklaas gedichtje? 

Tip 1: Maak het sinterklaas gedicht persoonlijk

Als je een origineel sinterklaasgedicht wilt maken, dan is persoonlijkheid de key. Je kunt namelijk alleen origineel zijn als het sinterklaasgedicht helemaal passend is bij de persoon waar je het voor schrijft. Als niemand anders zich in het gedicht kan herkennen, is het gedicht sowieso geslaagd.

Vragen die je mee kunt nemen bij het maken van een sinterklaas gedicht: 

 • Wat heeft de ontvanger van het gedicht meegemaakt het afgelopen jaar?
 • Wat zijn de hobby’s van hem of haar?
 • Wat is het lievelingseten van de desbetreffende persoon?
 • Waar is hij of zij goed in?
 • Heeft hij of zij mijlpalen behaald?
 • Waar denk je aan bij de persoon waar je het gedicht voor maakt?
 • Welke herinneringen heb je samen met hem of haar gemaakt?

Tip 2: Een sinterklaas gedicht maken met humor

Maak een gedicht met humor! Sinterklaas is een vrolijk feest, en daarom is een te serieus of somber gedicht not done. De voorpret die je hebt bij het maken van een grappig sinterklaas gedicht is ook al heerlijk. Heeft de ontvanger van het gedicht onvergetelijke blunders gemaakt? Gekke uitspraken? Bepaalde onhandigheden? Gooi ze in het gedicht! Jij kent de persoon, dus je voelt zelf wel aan hoe ver je hierin kunt gaan. Ook met deze persoonlijke factoren, zorg je ervoor dat het gedicht super origineel wordt.   

Tip 3: Denk ook aan de presentatie van het sinterklaas gedicht

Meestal zijn we zo druk met het schrijven van het gedicht dat we de presentatie ervan vergeten. We rollen het gedicht op en geven hem bij een cadeautje, of vouwen hem dubbel en plakken hem op de suprise. Bij een origineel gedicht, hoort ook een originele manier van presenteren.

Waarschijnlijk typ jij je gedicht gewoon in Word en print je hem daarna uit. Schrijf deze keer het gedicht eens met de hand op een A4’tje. Verbrand voorzichtig met de aansteker de zijkanten van het papier. Zo lijkt het net alsof het gedicht door de schoorsteen is gegaan. Je kan het gedicht natuurlijk ook in een leuke origami vorm vouwen (denk aan een mijter of een stoomboot) of schrijf het gedicht eens een keer in een sinterklaas kaart. 

Tip: Maak altijd eerst een kladversie in Word. Als je een foutje maakt bij de presentatie van je gedicht, heb je het gemakkelijk weer opnieuw geschreven met het Word bestand erbij.  

Gedicht sinterklaas: algemene tips

Naast dat het sinterklaas gedicht origineel moet zijn, zijn er ook een paar algemene tips waar je wat aan hebt bij het schrijven van het gedicht.  

 • Houd sinterklaas gedichten kort

  Lange zinnen kunnen ervoor zorgen dat het gedicht niet lekker loopt. Misschien merk je dat zelf niet zo bij het schrijven, maar wanneer het gedicht wordt voorgelezen zal dit wel gaan opvallen. Hierdoor rijmen je zinnen misschien niet meer goed en mist iedereen de context. Dat zou jammer zijn, toch?! De zinnen moeten niet alleen kort en duidelijk zijn, maar ook kun je beter het gehele sinterklaas gedicht kort houden. Je wilt tenslotte voorkomen dat iedereen verveeld raakt.  
 • Verdeel het sinterklaas gedicht in alinea’s 

  Alinea’s zorgen voor overzicht in het gedicht. Je kunt met alinea’s sinterklaasgedichten op onderwerp sorteren. Maak bijvoorbeeld de eerste alinea met een inleiding, de tweede met een bepaalde gebeurtenis, de derde over het cadeau en de vierde met een afsluiting. Daarnaast leest het ook gewoon fijner. 
   
 • Begin sinterklaasgedichten op tijd te schrijven

  Last but not least: begin op tijd! Als je op vier december nog moet beginnen met het schrijven van een gedicht, het je weinig tijd om je echt goed in de persoon te verdiepen. Het is dan ook lastiger om er nog iets origineels van te maken. Begin op tijd en schrijf alvast wat notities in je telefoon die in je opkomen als je aan hem of haar denkt of wanneer je samen met diegene bent.   

Met deze tips kun je dichten als een pro! Wees niet bang om een gezonde dosis humor te gebruiken en om onvergetelijke gebeurtenissen op te schrijven. Zolang het gedicht persoonlijk is, is het origineel! Heb jij nog wat extra hulp nodig? Wij hebben hier nog wat inspiratie met sinterklaasgedichten voor je op een rijtje gezet. Succes!  

“Sinterklaas

Welke kaart ga jij binnenkort sturen?

; ;