1. Home
 2. Magazine
 3. Magazine categorie feest
 4. Coming Out Dag, iedereen mag zichzelf wezen!

Coming Out Day, iedereen mag zichzelf zijn!

Ieder mens is uniek en daarom moet iedereen zichzelf kunnen zijn! Coming Out Day is voor iedereen in de LGBTQ-gemeenschap (lesbian, gay, bisexual, transgender, queer) om open uit te komen voor zijn of haar seksuele voorkeur met het oog op meer acceptatie. Iedereen mens moet gelukkig zijn!

Wat is Coming Out Day?

Coming Out Day is een dag waarop stilgestaan wordt bij het moment dat LGBTQ's uit de kast willen komen. Het is geen dag waarop je uit de kast moet komen, want natuurlijk niet iedereen heeft hier behoefte aan en dat is ook oké! Het gaat er vooral over dat het niet uitmaakt op wie je valt en dat je jezelf moet kunnen zijn.

Coming Out Day betekent dus eigenlijk dat je je seksuele geaardheid mag uiten aan de wereld. Jammer genoeg is het niet zo vanzelfsprekend dat mensen hiervoor uit durven komen en daarom is deze dag extra belangrijk. Laten we elkaar allemaal accepteren zoals we zijn!

Coming out day blog hallmark

 

Wanneer en waar is Coming Out Day?

Coming Out Day vindt ieder jaar plaats op 11 oktober. Coming Out Day 2024 valt op vrijdag. Deze dag werd in 1989 voor het eerst gehouden in de Verenigde Staten. Meer dan een half miljoen mensen gingen toen met elkaar de straat op om op te komen voor gelijkwaardige rechten. Sinds 2009 vieren we Coming Out Day ook in Nederland.

Deze grote steden in Nederland doen mee aan Coming Out Day 2024:

 • Coming Out Day Delft
 • Coming Out Day Nijmegen
 • Coming Out Day Den-Haag
 • Coming Out Day Enschede
 • Coming Out Day Leiden
 • Coming Out Day Assen
 • Coming Out Day Almere
 • Coming Out Day Rotterdam
 • Coming Out Day Tilburg

Tegenwoordig noemen we deze dag steeds vaker National Coming Out Day of zelfs World Coming Out Day want hier doen naast de Verenigde Staten en Nederland steeds meer landen aan mee. Landen die meedoen aan World Coming Out Day zijn onder andere: Australië, Canada, Duitsland, Polen en het Verenigd Koninkrijk.

Wat is er te doen met Coming Out Day?

Verschillende provincies en gemeentes in Nederland hijsen de regenboog vlag en doen mee met Coming Out Day. Deze dag wordt niet zo groots gevierd als bijvoorbeeld de Pride Week of Roze Zaterdag. Er is dus geen grote viering op een centraal punt in het land maar verschillende lokale ondernemers organiseren activiteiten.

Net zoals bij Coming Out Day 2023 zijn er met Coming Out Day 2024 activiteiten zoals bijvoorbeeld theatershows, bijeenkomsten en sportactiviteiten. Sommige activiteiten duren een uurtje, andere een dag en inmiddels organiseren meerdere gemeentes ook een regenboogweek!

Waarom is Coming Out Day zo belangrijk?

Deze dag draait vooral om diversiteit en dat dat meer dan oké is. Het is nu eenmaal een feit dat we samen sterker zijn en daarom is het zo belangrijk dat we samenkomen. Iedereen moet zich veilig en geaccepteerd voelen. De beslissing nemen om uit de kast te komen is een enorme stap en Coming Out Day kan hier erg bij helpen. Ook als je hetero bent kun je deze dag aangrijpen om de LGBTQ-gemeenschap te steunen en te laten weten dat je het respecteert.

Coming Out Songs

Muziek is vaak herkenbaar en roept ook emoties op. Soms is het moeilijk om je te uiten in woorden maar kun je je precies vinden in een toepasselijk nummer. Wij hebben een aantal nummers uit dit thema op een rijtje gezet.

 • Bohemian Rhapsody – Queen
 • Same Love – Macklemore & Ryan Lewis
 • Beautiful – Christina Aquilera
 • Born This Way – Lady Gaga
 • Raise Your Glass – Pink
 • This Is Me – The Greatest Showman

Accepteer elkaar, steun elkaar en laten we er met elkaar een positieve Coming Out Day van maken. Natuurlijk niet alleen op deze dag, maar gewoon voor altijd! Dan maken we de wereld een stukje mooier met elkaar.


Welke kaart ga jij binnenkort sturen?

; ;