De invloed van bloemen op je humeur en emoties

Uit onderzoek van de Amerikaanse Universiteit Rutgers is gebleken dat bloemen een positief effect hebben op de gemoedstoestand van mensen. Zo zouden ze zorgen voor meer positieve emoties, verhoogde gevoelens van algemeen welzijn en sociaal contact tussen mensen bevorderen. Het perfecte cadeau voor elk moment dus.

Welke kleur bloemen voor welk moment?

Naast het algemene positieve effect van bloemen, kan dit ook nog per kleur verschillen. Benieuwd naar welke kleur het beste bij welke situatie past? Wij zetten ze hieronder per moment voor je op een rijtje.

Liefde

De kleur rood wordt vaak geassocieerd met de liefde. Het is een passievolle kleur, die lust en energie uitstraalt. De meest bekende rode bloemen zijn toch wel rode rozen. Rode rozen symboliseren liefde. Wanneer je iemand rode rozen geeft dan laat je hiermee weten dat je van iemand houdt. Dus wil je iemand de liefde verklaren? Verras jouw grote liefde dan met een grote bos rode rozen.

Wist je dat...

Elke kleur rozen een andere betekenis heeft? Witte rozen staan bijvoorbeeld voor vertrouwen, terwijl roze rozen staan voor plezier en geluk. Oranje rozen staan voor vrolijkheid, warmte en gezelligheid en een gele roos geef je aan degene met wie je een innige vriendschap deelt.

Felicitatie

Een felicitatie is altijd een vrolijk en feestelijk moment. Wanneer mensen zich goed voelen, kan het voorkomen dat ze alles door een roze bril zien en laat roze nou net de kleur zijn die toepasselijk is voor een felicitatieboeket. Roze staat voor positiviteit, optimisme en vrolijkheid, alle emoties die je degene die je feliciteert toewenst. Of iemand nou is geslaagd voor een diploma, jarig is, promotie heeft gekregen of een huis heeft gekocht, met een roze felicitatieboeket zit je altijd goed. Ondanks dat misschien niet voor iedereen bekend is wat het effect is van roze bloemen op iemands humeur, blijkt dat mensen de kleur van het boeket voor een bepaald moment ook goed op gevoel kunnen kiezen.

Bloemen en emoties  

Bekijk ons aanbod bloemen

Succes wensen

Wanneer je iemand succes wil wensen met een belangrijk examen of een grote uitdaging stuur je een boeket met paarse en groene bloemen. De kleur paars brengt inspiratie en creatie, terwijl groen ervoor kan zorgen dat je je beter kunt focussen en concentreren. Met deze gouden formule wordt alles een groot succes!

Beterschap wensen

Ziek zijn en je ellendig voelen is natuurlijk nooit leuk. Gelukkig bestaan er oranje en gele bloemen, die een erg positief effect kunnen hebben op je gezondheid. Oranje bloemen maken je niet alleen hoopvol, optimistisch en energiek, maar ze hebben ook nog een positief effect op het tegengaan van depressie, zwaarmoedigheid, angst, ontevredenheid en pessimisme. Wanneer je dit combineert met de fris- en levendigheid van gele bloemen, is de ontvanger binnen no time weer de oude!

Condoleance

Ook op sombere en verdrietige momenten, zoals een overlijden, vormen bloemen een belangrijk symbool. Op een uitvaart, maar ook op herdenkingsplekken, spelen bloemen dan ook vaak een centrale rol. Voor dit soort gelegenheden zijn blauw en groen de meest geschikte kleuren. Blauw staat namelijk voor sympathie, loyaliteit en oprechtheid, terwijl groen zorgt voor rust en kalmte. Door voor een blauw met groen gekleurd boeket te kiezen, laat je de nabestaanden weten dat je met ze meeleeft. Daarnaast zit je met witte bloemen ook altijd goed bij een verdrietige gelegenheid. Dit is niet zo gek, want naast blauw en groen is ook wit een toepasselijke kleur voor een rouwbloem. Wit is namelijk de tegenhanger van zwart, wit symboliseert onschuld, puurheid en rust.

Bloemen corona

 

Het positieve effect van bloemen

Over het algemeen hebben bloemen dus een positief effect op de emoties en het humeur van de ontvanger. Met bloemen bezorg je zoveel meer dan alleen een cadeau, maar bezorg je de ontvanger een hartverwarmend gebaar.

  • Bloemen zorgen voor blijdschap. Want hoe leuk is het om bloemen te ontvangen als je jarig bent of een andere mijlpaal te vieren hebt. Maak er een feestje van met een mooie bos bloemen.
  • Bloemen hebben ook een ondersteunend en liefdevol effect. Zeker in tijden van verdriet en rouw, kunnen bloemen onbewust zorgen voor een hart onder de riem. Bloemen geven een teken dat je er voor iemand bent.
  • Bloemen brengen liefde en geluk. Hierbij kan je denken aan de grotere momenten zoals Moederdag of Valentijn, maar ook zomaar iemand verrassen met een bloemetje heeft een positief effect op het humeur van de ontvanger. Hierdoor geef je niet alleen bloemen, maar ook een moment van liefde en geluk.

Of er nou juist iets te vieren valt of er steun uit moet worden geput, een bosje bloemen doet altijd goed. Wel is het dus van het moment afhankelijk welke kleur bloemen het meest positieve effect zullen bereiken. De eerstvolgende keer dat jij jezelf of iemand anders voor een speciaal moment blij wil maken met een mooie bos bloemen, weet je welke kleur je moet hebben!


Zoveel meer dan een cadeau!

; ;