Kunstwerk door de brievenbus: ontdek de Wendy Buiter x Hallmark kaartcollectie

Wie verzot is op luxe modehuizen zoals Chanel, Gucci of Saint Laurent én houdt van mode illustraties is misschien wel bekend met de schilderijen van kunstenares Wendy Buiter. Zij schildert krachtige vrouwen met sprekende ogen en lippen, gehuld in de meest stijlvolle outfits van bekende designers. Haar werken worden over de hele wereld verkocht en nu is er voor iedereen de mogelijkheid om een echte Wendy Buiter te bezitten, want je kunt deze mini-kunstwerkjes nu als kaart sturen via Hallmark.be! We brachten een bezoekje aan Wendy’s atelier in deze video en ze maakte tijd voor een interview.

Wendy Buiter

 

  • Naam: Wendy Buiter
  • Beroep: Kunstenaar en ondernemer
  • Woonplaats: Rotterdam
  • Hobby's: Schilderen, tekenen en fotografie

Voor wie je nog niet kent; wil je jezelf even introduceren?

“Ik ben Wendy, ik woon en werk in Rotterdam en ben moeder van twee kinderen. Ik ben kunstenaar van beroep en mijn grote passie is het creëren van krachtige kunstwerken waar mensen over de hele wereld heel blij van worden. Daar word ik op mijn beurt dan zelf weer heel gelukkig van.”

Hoe ben je met schilderen begonnen?

“Als kind was ik al bezig met creatieve dingen zoals schilderen, boetseren, knippen, plakken, eigenlijk alles wat je echt maakt met je handen. Een paar jaar geleden heb ik een serieuze carrière switch gemaakt en ben ik als fulltime kunstenaar aan de slag gegaan. Ik ben er vol voor gegaan en dat was echt niet altijd makkelijk. Het is heel intensief om je eigen, unieke stijl te vinden. Ik geloof dat ik nu goed op weg ben met een stijl die perfect bij mij past en die heel eigen is.”

Welke technieken gebruik je?

“Ik begin met een schets van grafiet, dan ga ik vaak verder met water oplosbaar krijt, soms in combinatie met waterverf, en dan gebruik ik acrylverf. Het zijn allemaal transparante laagjes over elkaar heen. Ik wissel technieken af en zo creëer ik structuur en wordt het een interessant en levendig schilderij. Het blijft bijvoorbeeld als kijker leuk om naar de ogen te kijken, omdat je door de verschillende texturen gaat analyseren hoe het gemaakt is.”

Wat inspireert je?

“Ik laat me inspireren door grote modehuizen en cosmeticamerken en hun uitingen. Beelden waarbij de focus op de uitstraling van het gezicht en de accessoires ligt, vind ik mooi om te zien en daar haal ik inspiratie uit. Soms zijn die beelden heel clean en simpel, maar soms ook extravagant en theatraal, prachtig vind ik dat.”

Wat heb jij met mode?

“Ik ben echt dol op het selecteren van toffe outfits die chique zijn, elegant en toch opvallend door de kleuren of matchende accessoires. Ik krijg ook altijd complimenten over mijn eigen kledingkeuze. Ik krijg vaak de vraag wat ik draag tijdens het schilderen, maar ook dan draag ik leuke outfits, want ik werk echt heel netjes!”

Van welke powervrouw zou je het liefst een portret willen maken en waarom?

“Ik zou het fantastisch vinden wanneer Meghan Markle mij zou vragen om een portret te maken van haar en dat ze dan in het echt komt poseren bij mij. Meghan creëert haar eigen pad en daar is echt lef voor nodig. Ik zou het ook een eer vinden om Nikkie de Jager van Nikkie Tutorials te mogen portretteren. Ik vind haar een inspiratiebron voor velen en ze barst van de creativiteit, net als ik!”

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

“Ik sta altijd rond zeven uur op en zodra de kinderen naar school zijn, ga ik naar de sportschool. Ik vind het belangrijk om goed voor mezelf te zorgen, want zo haal je het maximale uit jezelf en je dag. Rond tien uur begin ik achter de computer en verwerk ik bestellingen, e-mails en allerlei andere zaken. Meestal heb ik rond elf uur en twee uur ‘s middags nog afspraken staan met mensen die komen kijken voor een kunstwerk, soms zijn dat ook digitale meetings. In de namiddag en avond schilder ik. Soms werk ik aan nieuw werk en soms aan limited editions (werken op bestelling die Wendy voorziet van geschilderde details, red.). Eigenlijk ben ik heel flexibel, ik kan mijn tijd helemaal zelf indelen. Super handig vind ik dat, want zo kan ik het werk en de zorg voor mijn kinderen goed combineren. Ik heb een dochter en een zoon, wie meervoudig gehandicapt is, dus deze manier van werken is perfect voor mij.”

Hoe is deze kaartcollectie tot stand gekomen samen met Hallmark?

“Een aantal jaar geleden kocht Conny Troost een werk bij mij. Zij werkt als freelance copywriter voor Hallmark en in de tijd die volgde hielden we af en toe contact. Ze kocht mijn boek en we appten soms over publicaties die verschenen rondom mijn werk. Ik deed nooit aan samenwerkingen met bedrijven, maar iemand uit mijn omgeving vroeg me of het daar niet eens tijd voor werd. Ik vond dat ook wel en dacht toen meteen aan Hallmark. Ik benaderde Conny met het idee om een horoscopen serie te maken, maar Conny stelde voor om uit de bestaande collectie een kaartcollectie voor Hallmark samen te stellen. Conny en Sabina Huf (Head of Production Development bij Hallmark) zijn toen bij mij langs geweest en daarna zijn we snel van start gegaan met het selecteren van kunstwerken, met deze collectie van 14 art cards als resultaat!”

Heb je een thema in jouw schilderijen?

“De rode draad in mijn werk is eigenlijk dat ik wil laten zien dat alle vrouwen krachtig en sensueel zijn, zonder dat het sexy is. Iedereen herkent zichzelf of een bekende wel in één of meerdere werken van mij. Ik laat de hedendaagse kijk op schoonheid terugkomen in mijn werk en probeer te vangen waardoor we ons aangetrokken voelen.”

Wat hoop je dat anderen van deze collectie vinden?

“Ik hoop dat iedereen die mijn kunst al kende heel blij is met deze mini kunstkaarten, want ze zijn ook heel leuk om in te lijsten in een fotolijstje bijvoorbeeld. Daarnaast hoop ik dat mensen die mij nog niet kennen, verliefd worden op mijn werken en hun ogen uitkijken.”

Op welke kaart ben je het meest trots?

“Queen Bee is echt mijn bestseller! Ik geef een bepaald aantal limited editions uit per werk en die van Queen Bee zijn bijna allemaal uitverkocht. Dat geeft mij als kunstenaar een krachtig gevoel, het idee dat mensen mijn werk echt waarderen en er graag naar kijken. Dus ja, daar ben ik wel trots op natuurlijk!”

Wie ga jij straks als eerste een Wendy Buiter x Hallmark kaart sturen?

“Ik ga een set van 14 kaarten bestellen en naar mezelf sturen, zodat ik het hier neer kan zetten en aan iedereen kan laten zien. Ook ga ik bij elk moment, zoals een verjaardag, valentijnsdag of beterschap, vanaf nu een Wendy Buiter kaart sturen. Hopelijk lijsten de mensen die ze ontvangen de kaarten ook in. Zo krijg je niet alleen een leuk kaartje, maar geniet je er ook als mini-kunstwerk van!”

Waar droom je van qua carriere?

“Dat ik internationaal nog groter doorbreek en mijn werk door allerlei beroemdheden verzameld gaat worden.”

This or that

Haute couture of prêt á porter

“Haute Couture, want dat is waar ik mijn inspiratie vandaan haal! Leuke, bijzondere outfits, soms, of eigenlijk vaak, iets te lastig om te dragen in het dagelijk leven, maar nog steeds erg leuk om op de catwalk te zien.”

Confetti of sprinkles

“Sprinkles. Lekker op mijn (vegan) ice cream! En vrolijk, en crunchy hmmmm…”

Diamanten of goud

“Goud. Tenzij het conscious diamonds zijn (gekweekte diamanten). Ik vind het super om goud in mijn schilderijen te verwerken, het glimt mooi. Ik gebruik af en toe echt 23ct bladgoud wat ik op de oorbellen leg. Dat is wel heel voorzichtig werken!”

Champagne of alcoholvrij

“Alcoholvrije cocktails!”

Vriendinnen of ware liefde

““Uhmm…vriendinnen, want die zijn er nog steeds!”

Vakantie of werken

“Werken… tja, als ik in een tropisch land ben, geniet ik er zeer zeker van, maar ik doe dan zoveel inspiratie op, na een paar dagen gaat het alweer jeuken en wil ik aan de slag.”

Tijd voor jezelf of tijd met je kids

“Een goede balans met tijd voor mezelf haha. Werken, zorgen en ontspanning in de juiste verhouding maakt je een gelukkiger mens. Ik ben natuurlijk elke dag met werk en kinderen bezig en probeer zoveel mogelijk te ontspannen.”

Muziek of film

“Muziek. Als ik schilder luister ik altijd naar classical crossovers van onder andere Yann Tiersen, Florian Chrisl, Maxence Cyron, Joep Beving, Roberto Cacciapaglia, en Federico Albanese. Ik kom dan helemaal in mijn flow.”

Haute cuisine of McDonald’s?

“Vegan fine dining is mijn favoriet! Ik geniet van de uitmuntende kwaliteit van restaurants met Michelinster en vind het leuk als de chef de uitdaging aanneemt om een uitgebreid diner te maken dat helemaal vegan is. Bij McDonald's zul je mij niet zo snel tegenkomen.”


Welke kaart van Wendy Buiter ga jij binnenkort sturen?

; ;